«Захист прав та інтересів людей – понад усе», – так про екологічну проблему в Конотопі говорить заступниця губернатора

Питання зі смородом у селі Попівка Конотопського району та і в самому Конотопі не нове. У минулому році проблему нібито вирішили, але з початком літа сморід знову з’явився. Заступник голови Сумської облдержадміністрації Тетяна МИРОНЕНКО разом зі спеціалістами з питань екології та керівництвом Держпродспоживслужби здійснила робочу поїздку у Конотопський район, щоб допомогти його жителям вирішити це питання.

Як повідомив під час наради т.в.о. директора Попівського експериментального заводу Павло ШАБАН, ще в минулому році розпочали роботи з усунення причин, що спричиняють сморід із бардовідстійників. Зокрема, було засипано одне із головних джерел неприємних запахів, і сподівалися, що з проблемою впорались. Та виявилось, що не зовсім.

«Уже в цьому році нами були виконані додаткові роботи, зокрема, були задані бактерії у відстійники, щоб нейтралізувати запахи. Наразі завод працює, дає роботу 78 працівникам, сплачує податки. Будемо й далі задавати бактерії для чистки бардових озер», – зазначив він.

Тетяна Мироненко підкреслила, що позиція Сумської облдержадміністрації є державницькою: захист прав та інтересів людей – понад усе. Було не лише надано відповідні рекомендації, а й поставлено чіткі вимоги і до керівництва заводу, і до керівників громади.

«Ми намагалися розділити проблеми заводу і майбутньої окремої каналізації, водогону в Попівці, – говорила посадовець. – Керівників заводу ми закликали бути відкритими і звернутися до контролюючих органів, щоб вони комісійно перевірили все, в тому числі й взяли аналізи повітря. Також в Конотопі буде проведене позачергове засідання місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, де буде вирішуватися ця проблема».

Начальник головного управління Держпродспоживслужби Сумської області Віталій МОІСЕЄНКО також зазначив, що сьогодні варто вирішувати дві проблеми: як бардовідстійнииків заводу, так і Попівської громади, якій нікуди скидати відходи з каналізації. «Варто крок за кроком вирішувати обидві проблеми, чітко визначивши завдання, відповідальних осіб і терміни виконання», – наголосив він.

Джерело: