Приватні клініки Сум в два рази підвищили ціни на обстеження?

До журналістів звернулися два жителя Сум, які заявили, що місцеві приватні медичні центри, скориставшись ситуацією, нібито стали сильно завищувати вартість обстежень.

– Уявіть собі, стою я в черзі на КТ, йде по коридору старенька і плаче, – розповідає Дмитро М. – Цікавлюся у неї: «Що трапилося, бабуся?» Вона відповідає, що кілька днів тому здавала аналіз – коштувало це близько 180 гривень, а тепер 250! Вона з собою грошей більше не взяла, і їй, відповідно, відмовили. Прикро стало за бабусю, вирішив, що заплачу за неї. Пішли до медсестри, яка гроші приймає. Дійсно, каже, що послуга подорожчала. Загалом, вирішили, що залишок бабуся віддасть, коли за результатом аналізу прийде. Я повернувся в чергу. І тут з кабінету вилітає жінка, яка стояла попереду мене, і обурюється так, що вуха згортаються в трубочку! З’ясувалося, що вартість КТ підняли в два рази. Її чоловік проходив обстеження буквально кілька днів тому і говорив, скільки коштує. Було менше. А їй сказали іншу ціну. Я цін не знаю, прийшов в перший раз. Заплатив, скільки сказали – майже 1000 грн. Але якщо правда так подорожчало все, то, може, потрібно звернути на це увагу майбутніх депутатів, а також діючих керівників? Адже на людях наживаються. У мене-то гроші є, але багато хто живе зовсім не багато, на мінімалки. Що їм робити?

Друге звернення стосувалося іншого медичного центру в Сумах, але звернувся до нас сумчанин назвав суму за обстеження у 2000 грн. І це тільки обстеження – він не очікував, що в приватних клініках такі ціни. І теж акцентував увагу на слові «наживаються».

Ми зв’язалися з керівництвом одного з медцентрів і попросили прокоментувати ситуацію. Нам сказали, що тарифи дійсно підняли. Так, пройти КТ раніше коштувало 700 грн., Тепер – трохи більше 900. З чим це пов’язано? У вересні підвищилася мінімальна зарплата, і їм, відповідно, звідкись треба наповнювати зарплатний фонд. До того ж в центрі значно збільшилися витрати, які пов’язані з нинішньою ситуацією в країні. Це не тільки витрати на антисептики і засоби, якими кілька разів на день обробляються приміщення. Було закуплено обладнання – бактерицидні рециркулятори і безпечні для людини кварцові лампи, яке встановлено в кабінетах і коридорах. Все це коштує від 3000 грн. за одиницю. Таким чином, в центрі були змушені все прорахувати і закласти ці витрати в тарифи.

Але ж мінімальну зарплату планують ще підняти, та й коронавірус тільки нарощує обороти. Мабуть, вихід у сумчан тільки один – не хворіти …

shans.com.ua