«Ми розуміємо тонку грань»: Сумська лікарка — про особливості легалізації медичного канабісу

Шість років тому мати сумчанина Дмитра Шкуріхіна перенесла операцію. Тоді лікували рак грудей. Рік тому хвороба повернулася і зараз вона потребує тільки знеболення. Суспільне Суми розповідає історію цієї родини, а також про те, кому потрібен медичний канабіс, і чим він відрізняється від наркотичних знеболювальних, які призначають лікарі, передає suspilne.media.

У 2014 році мама Дмитра Шкуріхіна лікувала рак грудей та через 5 років новоутворення виявили у лімфовузлах. Зараз, розповідає Дмитро, жінці допомагають тільки знеболювальні.

«На даному етапі медикаментозне лікування припинено, бо немає сенсу. Зараз анестетики, які використовуються, дуже пригнічуючі, і не всі можна при деяких захворюваннях. Ми використовуємо «Налбуфін», але воно не знімає весь больовий синдром, і дуже швидко людина до нього звикає, а максимальна кількість ін’єкцій — не більше трьох на добу. І того вже не вистачає, а морфін ми не можемо використовувати, бо він пригнічує дихальний центр», — розповідає Дмитро.

Дмитро Шкуріхін

За словами чоловіка, про медичний канабіс чув і знає, що за кордоном його використовують із 90-х років. «Якби в нас запровадили б цю практику, я вважаю, якщо воно дійсно допомагає, то було б набагато краще, ніж те, що ми маємо зараз. Бо ті, що містять морфін, — це минуле сторіччя», — вважає Дмитро.

2019-го року в обласному онкодиспансері близько тисячі пацієнтів потребували у лікуванні наркотичних анальгетиків. Лікарка-онколог закладу із 20-річним досвідом Олена Мірошнікова розповідає, що знеболення потребують, окрім онкохворих, паліативні хворі, діти з фармрезистентними формами епілепсії та всі, хто мають хронічний больовий синдром. Препарат канабісу, за її словами, має менше побічних дій і краще переноситься, ніж опіоїдні анальгетики.

Олена Мірошнікова

«Препарат канабісу має дві діючі речовини. Перше — це канабідіол, препарат, який має тільки медичну дію. Це знеболююча, спазмолітична і заспокійлива дія. І другий препарат – тетрагідрокабінол – він як раз і має психотропний ефект. Він може викликати залежність. І з цим препаратом пов’язані застерігання використання, але наразі медицина може контролювати кількість і першого, і другого препарату. І в ліках на основі канабісу використовується тільки перший препарат», — розповідає лікарка.

Якщо дозволять працювати із медичним канабісом, потрібен державний контроль щодо його використання, вважає вонаі додає: «Ми розуміємо тонку грань, і держава повинна на законодавчому рівні контролювали – і виробництво, і реалізацію, і призначення цих препаратів, тобто щоб видавали рецепти тільки лікарі, і не всі лікарі, а могли б купити хворі тільки в деяких аптеках».