Україна поповнила список країн, жителі якої не споживають в достатній кількості йод. А саме в цьому мікроелементі потребує організм для правильної роботи гормонів щитовидної залози.
Про це Центр громадянського здоров’я України написав на своїй сторінці в Facebook.
Повідомляється, що більшість жителів України щодня споживають всього 40-80 мкг йоду, при тому що денна норма становить від 90 до 300 мкг (1 мкг = 1 млн грам). Для жінок така норма становить 150-300 мкг, а для чоловіків – до 300 мкг.
У центрі здоров’я розповіли про декілька стратегіях боротьби з йододефіцитом, найпростіша серед них – почати вживати замість звичайної кухонної солі йодовану, таку сіль спеціально збагатили цим мікроелементом. Також для профілактики нестачі йоду в щоденний раціон варто включити морепродукти, білу рибу і морську капусту. Яйця, молоко і яловичина теж можуть допомогти заповнити запас потрібного мікроелемента. Ще варто збагатити харчування свіжими овочами, фруктами і волоськими горіхами.
Відзначається, що нестача йоду призводить до захворювань щитовидної залози, серед симптомів яких сонливість, неуважність і сухість шкіри.


