У МОЗ розповіли, при вживанні яких продуктів у дорослих і дітей найчастіше з’являється алергічна реакція, а також ніж алергія відрізняється від індивідуальної непереносимості продуктів.
Про це повідомляє Центр громадського здоров’я в Facebook.
«Харчовий алергією страждає 1-3% дорослих і 4-6% дітей у світі. Харчова алергія – це реакція імунної системи організму на харчові продукти. Організм виробляє «алергічні антитіла» або імуноглобулін E (IgE) до алергену. Алерген потрапляє в організм і зв’язується з антитілом IgE, викликаючи алергічну реакцію. Харчову алергію не слід плутати з харчовою непереносимістю, оскільки в їх основі лежать різні механізми. Епідеміологічні дослідження показали, що майже 80% людей, яких питали, чи є у них харчова алергія, відповідали ствердно, проте у них не було IgE-опосередкованої харчової алергії », – зазначено в повідомленні.
Більше 160 продуктів харчування можуть викликати алергічні реакції. Серед них найпоширеніші:
злакові вироби, що містять глютен;
молюски та ракоподібні;
яйця;
риба;
арахіс;
соя;
молочні продукти;
горіхи.
Серед дітей грудного віку найбільш поширена алергія на яйця, молоко і молочні продукти, що часто проходить з віком. Алергія на молюсків і ракоподібних зустрічається частіше серед дорослих, тоді як алергія на арахіс одно поширена серед всіх вікових груп. Симптоми харчової алергії зазвичай з’являються в термін від декількох хвилин до двох годин після їжі.
Клінічні симптоми харчових алергій варіюються між легким дискомфортом і загрозливими для життя реакціями, які вимагають негайного медичного втручання. Алергічні реакції можуть включати кропив’янку, почервоніння шкіри або висип, набряк обличчя, язика, губ, блювоту і / або діарею, спазми в животі, кашель, запаморочення і / або нудоту, набряк гортані, голосових зв’язок, втрату свідомості та інше.
Єдиний спосіб контролювати алергію для людей, які страждають від неї – це уникати вживання харчових продуктів-алергенів. Якщо симптоми прогресують, потрібно негайно звернутися за медичною допомогою.