У МОЗ порахували, скільки українців отруїлися грибами, і дали поради, як цього уникнути

З початку 2020 року в Україні зареєстрували 161 випадок отруєння дикорослими грибами, з них п’ять летальних.

Про це повідомляє ЦГЗ в Facebook.

Постраждалих зареєстрували:

у Вінницькій області – 33 людини;
Хмельницької області – 22;
Дніпропетровської області – 15 осіб (2 летальних);
Закарпатській області – 11 осіб (2 летальних);
Чернівецькій області – 10 осіб;
Рівненській та Донецькій областях – по 8 чоловік;
Чернігівській області – 7 осіб;
Київської області – 6 осіб;
Кіровоградській та Черкаській областях – по 5 чоловік;
Львівській, Миколаївській, Тернопільській, Херсонській областях – по 4 людини;
Волинської області – 3 людини (1 летальний),
Житомирській та Полтавській областях – по 3 людини;
Харківській області – 2 особи;
Запорізькій, Івано-Франківській, Одеській, Сумській областях – по 1 випадку.
Як не отруїтися грибами

Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, які підлягають контролю і продаються за наявності дозвільної документації.
Не купуйте гриби на стихійних ринках і несанкціонованих місцях торгівлі.
Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
Збирайте лише добре знайомі вам гриби. При найменшому сумніві відразу викиньте гриб, не залишайте його поруч з іншими.
Не беріть занадто молоді або старі гриби – їх легко переплутати з отруйними.
Чи не збирайте грибів поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
Чи не збирайте грибів в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
Чи не пробуйте сирі гриби.
Будинки ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
Варіть гриби не менше трьох разів, кожен раз в свіжої підсоленій воді не менше 30 хв.
Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
«Пам’ятайте, вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують груддю, і літнім людям. Не варто годувати грибами або стравами з них дітей до 12 років. У разі отруєння, ні в якому разі не займайтеся самолікуванням – це небезпечно для життя! », – йдеться в повідомленні.

Пост ЦОЗ в Facebook