Кабмін офіційно почав створення економічної стратегії-2030

7 вересня пройшло установче засідання робочої групи з розробки Національної економічної стратегії-2030 під головуванням міністра економіки Ігоря Петрашко.

Про це повідомляє «Урядовий портал».

Відзначається, що стратегія є ініціативою президента і прем’єра.

Згідно з дорученням глави уряду, Центр економічного відновлення є платформою і координатором по її розробці.

«Україна невідкладно потрібно відійти від моделі розвитку, в якій конкурентні переваги обумовлені переважно використанням природних ресурсів і дешевої робочої сили. Замість цього ми повинні побудувати інноваційну модель, пріоритетами якої є розвиток виробництва і торгівлі продукцією з більш високою доданою вартістю, високий технологічний рівень виробництва, кваліфікована високооплачувана робоча сила, економія енергії та інших видів природних ресурсів і новаторський стиль управління.

Саме на такий шлях розвитку і повинна бути спрямована наша стратегія », – заявив Петрашко.

За його словами, офіційного старту передувала відповідна робота експертних організацій, наукових та урядових установ. Сама робота над стратегією почнеться з визначення конкретних економічних показників, яких потрібно буде досягти країні.

«Національна економічна стратегія – це головні вектори, за якими буде розвиватися Україна: стимули для промисловості, стимули для агросектору, стимули для видобутку, транспортні коридори, стимули для IT і R & D, стимули для інфраструктури та внутрішніх перевезень, стимули для енергетичного сектора.

Ініціативи, закладені в стратегії, будуть виділені в державні цільові програми і почнуть реалізовуватися вже з 2021 року », – йдеться в повідомленні.

Акселератори переходу до інноваційної моделі:

Зміни в підходах до державного управління. Необхідно забезпечити чіткий розподіл відповідальності, усунути дублювання повноважень, викорінити корупцію, забезпечити верховенство права.
Зміни в якості економічного зростання. Без економічного зростання неможливо подолати бідність і забезпечити підвищення рівня життя широких верств населення. Необхідні зміни саме в якості економічного зростання – воно повинно стати інноваційним, інклюзивним та стійким.
Зміни в політиці зайнятості – зайнятість з гідною оплатою праці скорочує як абсолютну, так і відносну бідність, зменшуючи таким чином нерівність.
Зміни в сферах охорони здоров’я та освіти. Освітні процеси сьогодні повинні враховувати тенденції майбутнього. Повинні оновлюватися освітні стандарти, освітній процес повинен будуватися на основі інклюзивності та цифровізації, формуватися і розвиватися освітньо-наукові кластери.
«Економічне благополуччя країни безпосередньо залежить від сфери охорони здоров’я. Пандемія коронавируса показала, що необхідно вкладати ресурси як у побудову сильної системи охорони здоров’я і забезпечення санітарно-епідеміологічного благополуччя населення, так і в наладку власного виробництва критично необхідної продукції », – додав міністр економіки.

Нагадуємо:

Як повідомлялося, 14 серпня відбулася зустріч прем’єр-міністра з представниками великого бізнесу за участю представників Офісу президента і керівництва Національного банку України.

На порядку денному стояла розробка національної економічної стратегії України на найближчі десять років. На зустрічі були присутні власники та топ-менеджери більше 50 компаній.

Під час зустрічі були представлені сім векторів розвитку України, які ляжуть в основу розробки «Національної стратегії 2030»: промисловість, агросектор, видобуток, транспортні коридори, IT і R & D, інфраструктура і енергетичний сектор.

Близько 60 компаній і не менше 30 аналітичних центрів об’єдналися в Центр економічного відновлення, на базі якого буде розроблятися Національна економічна стратегія-2030.

Економічна правда