7800 випадків на добу. Україні прогнозують «надважку ситуацію» з Covid-19 вже в найближчі 10 днів

У найближчі дні добовий приріст хворих коронавірусом в Україні може досягти цифри в 7800 людей. Така епідеміологічна ситуація стане надважкої для вітчизняної медичної системи.

Такі розрахунки наводять вчені Всесвітнього центру даних з геоінформатики та сталого розвитку при КПІ імені Ігоря Сікорського.

Вчені зробили підрахунок, використовуючи метод подібності в математичному моделюванні, рекуррентной нейронної мережі з довгою короткостроковою пам’яттю типу LSTM і нейронної мережі Back Propagation (BPNN).

Зокрема, вчені прогнозують, що протягом найближчих 10 днів кількість летальних випадків від вірусу зросте з 71 до 104 смертей на добу, а кількість нових хворих, які потребуватимуть госпіталізації, – більш ніж на 40%.

Ситуація може стати надважкої для медичної системи країни. Завантаженість ліжок підтвердженими хворими наближається до 40%, а якщо брати до уваги підозрілі і не підтверджені випадки, цей показник досягає майже 60%. Це може привести до істотного перевантаження української медицини і неможливості повністю виконувати покладені на неї функції

Кількість видужали буде значно нижче, ніж кількість хворих, і складе, за короткостроковим прогнозом вчених КПІ, 21 жовтня 2020 року – 2 266 осіб.

За результатами прогнозного моделювання команди проекту «Форсайт Covid-19», зростання кількості хворих в Україні залишиться експоненціальним. Показник летальності в Україні зросте з 2,01 до 2,65%.

Відзначається, що епідемічна ситуація в розрізі регіонів України стрімко погіршується як за кількістю нових хворих, так і по географії поширення. Ситуація може стати надважкої для медичної системи країни.

Джерело: