Жителі Сумщини зможуть помилуватися «зоряною зливою»

Наближається «зоряна злива серпня» Персеїди.

Персеїди утворюються в результаті проходження Землі через шлейф пилових частинок, випущених кометою 109 / Свіфта-Туттля.

У серпневі ночі жителі всього Північної півкулі Землі можуть милуватися найпопулярнішим і яскравим «зоряним зливою» року – настає максимум яскравого метеорного потоку Персеїди! В ніч з 12 на 13 серпня відбудеться пік знаменитого річного «зорепаду» Персеїди. А це означає, що при сприятливих погодних умовах і відсутності міської засвітки починаючи з півночі і всю ніч можна спостерігати до 110 метеорів на годину або 1-2 метеора в хвилину.

Куди дивитися?

На північний схід, в область радіанта. Радіант Персеїд розташовується на кордоні сузір’їв Персей і Кассіопея. Шукайте Кассіопею, лівіше і нижче у горизонту світить яскрава зірка Капела – між Кассіопея і капелою розташовується радіант Персеїд. У серпні, поблизу півночі, він якраз на північному сході. Саме туди і потрібно дивитися. Метеори будуть як би вилітати з радіанта і їх спостерігати можна по всьому небу.

Що побачимо?

Персеїди – білі яскраві метеори, різко прокреслюють небо. Світіння деяких особливо яскравих метеорів триває до декількох секунд, такі метеори називають болідами. Можна нарахувати багато «падаючих зірок» цієї серпневої ночі.

Коли?

Метеорний потік Персеїди діє щороку з 17 липня по 26 серпня і активний він з 5 по 23 серпня. Пік активності в 2020 році відбудеться 12 серпня з 16:00 за 19:00 за прогнозом Міжнародної метеорної організації. Він припаде на спадаючу Місяць, яка з’явиться з-за обрію після 23:30, тому спостереження максимуму будуть кращими до півночі в ніч з 12 на 13 серпня, а також в ніч з 13 на 14 серпня 2020 року.

При цьому сприятливі і найкращі умови видимості метеорів Персеїд в 2020 році складуться через три-чотири дні після ночі піку, тобто з 16 по 23 серпня.

Де?

За містом. Найкраще місце для спостереження метеорів – це, звичайно, гори або місце далеко від великих міст. Рекомендується від’їжджати на 30 кілометрів від населених пунктів, а від великих міст, таких, як Москва – більш ніж на 100 кілометрів. Інакше в місті сильна засвітка неба не дозволить побачити і більше половини метеорів

Радіант і як спостерігати Персеїди

Персеїди утворюються в результаті проходження Землі через шлейф пилових частинок, випущених кометою 109 / Свіфта-Туттля. Найдрібніші частинки, розміром з піщинку, згорають в земній атмосфері, утворюючи яскраві треки – «зоряний дощ». Спочатку він «проливається» з найбільшою силою, потім поступово слабшає.

Метеорні потоки повторюються суворо через рік, тому що орбіти Землі і потоку мають незмінну область перетину один з одним. Земля перетинає цю область не відразу, а протягом декількох днів або навіть тижнів, так як рій кометних частинок має великі розміри. Коли наша планета проходить через більш щільні області частинок, то число «падаючих зірок» різко зростає.

Назва Персеїди походить від назви сузір’я Персей, з якого, якщо придивитися, вилітають ці «падаючі зірки».

Область вильоту метеорів називається радіантом метеорного потоку. Радіант Персеїд знаходиться в сузір’ї Персей, яке можна бачити всю ніч. Для спостерігача в середній смузі Росії в районі опівночі сузір’я Персей розташовується в північно-східній частині неба. Увечері воно починає свій шлях від північно-східного горизонту, піднімається до ранку дуже високо (майже в зеніт), так що «падаючі зірки» стають видні по всьому небосхилу.

Спостерігати Персеїди найкраще далеко від міських вогнів, тоді є шанс побачити безліч і слабших метеорів. Для спостереження метеорного дощу не потрібні ніякі астрономічні прилади, тому, при наявності безхмарним погоди, насолодитися нічним зоряним видовищем літа може будь-хто.

Бажаємо ясного неба і удачі в спостереженнях!

На изображении может находиться: ночь, небо и на улице

Джерело: