Житель Сумщини створив притулок для бездомних, щоб разом з ними відродити рідне село

Не зарекаться от сумы и тюрьмы – остаётся одним из наших наиважнейших жизненных постулатов, вне зависимости, какой на улице век и чья власть.

Наличие большого количества неприкаянных, выброшенных на обочину жизни людей, пожалуй, всегда являлось характерной чертой социального пейзажа страны. Киевскую Русь, как известно полнили толпы «старцев — калик перехожих». Потом их сменили ватаги «гулящих людей», тех, в свою очередь, — бродяги новой капиталистической эпохи. Советский период, несмотря на достижение определённой социальной гармонии, тем не менее отметился и существованием ГУЛага, когда «…от тюрьмы», обрело невиданную прежде актуальность, и увеличением прослойки новых обездоленных – т. н. бичей, бомжей. Крушение СССР только активизировало этот процесс, внеся в картину общего неблагополучия дополнительные штрихи — разорения сёл. Бедолаги, «не вписавшиеся» в новые социальные реалии и остовы разоренных ферм, закрытых клубов, школ стали восприниматься как некий симбиоз, знаменующий всеобщий упадок…

Про Івана Івановича, що залишився без житла

А тепер – про конкретну людину, Івана Івановича, простому глуховчаніне, тракториста за професією. Життя його дала тріщину після продажу успадкованої від батьків двокімнатної квартири, де він мешкав, заповзятливої ​​родичкою. Та пообіцяла йому частку від продажу, якій нібито мало б вистачити для покупки і облаштування нового житла, і ще трохи залишитися. В результаті він не отримав нічого. Далі – типова історія: поневіряння по чужих кутках, втрата роботи, погана компанія, дружба з «зеленим змієм».

Останнім часом Іван ночував в сторожці монастирської будівництва у Верігінском кладовища. Цей притулок, однак, виявився ненадійним. Не минуло й півроку, як його опечатали, наказавши мешканцеві забиратися геть. Так в житті Івана позначилася риса, у якій зазвичай замислюються про найстрашніше.

Євген Тищенко: допомагаючи знедоленим, допомагаєш собі

– З Іваном Івановичем познайомився навесні. Спілкуючись з ним, переконався, який це добрий, делікатний, чуйна людина. Його історія викликала глибоке співчуття. Як йому не допомогти? Тому звернувся до міськвиконкому, до Валерія Галустяну. Разом з ним пішли до Маріанне Васильєвої, яка, в свою чергу, пов’язала нас з центром соціальних служб. Там уже Олена Юденич запропонувала конкретні варіанти.

Вирішили влаштувати в Гудове – село, розташоване в мальовничому куточку під Шалигіна, і, на жаль, йде в небуття разом з іншими навколишніми населеними пунктами: Емадикіним, Веселим, Малушин ….

відроджуємо батьківщину

Є, однак, люди, які вірять в його кращу долю. Один з них – Олександр Олексійович Ковальов. Він народився тут, але, володіючи певними розумом і хваткою, спочатку став на стезю успішної людини: вступив до престижного вузу; потім працював на відповідальних посадах в атомній енергетиці. Втім, про свою батьківщину не забував, постійно навідувався в рідне село, з болем в душі спостерігаючи за його згасанням. Поступово його все більше займала ідея вдихнути в Гудове нове життя.

Зайнятися її втіленням зміг, вийшовши на пенсію. Обміркувавши ситуацію, викупив кілька занедбаних садиб і розмістив на спеціальних сайтах запрошення для тих, хто мав бажання жити «далеко від шуму міського». Оскільки таких виявилося до образливого мало, звернувся вже до людей, котрі перебувають у скрутних життєвих ситуаціях: розореним кредитами, які страждають від насильства в сім’ї, або таких як Іван, у яких просто елементарно не склалося.

Справа потихеньку стало налагоджуватися. До Гудове потягнулися люди. І хоча далеко не всі з них змогли витримати випробування сільськими працями, за 13 років тут таки утворилося здорове ядро ​​- справжня земельна комуна.

Їх життя розкішної не назвеш, але ситної і гідною – цілком. Селяни утримують корів, коней, свиней, птицю, кролів, обробляють городи, сади. У цьому році з’явилася пасіка. Підновили житла, навели навколо порядок, харчуються із загального котла, ситно і смачно. Життям начебто задоволені. Ось і Івана Івановича, який врешті-решт знайшов тут притулок, їжу і турботу, відразу нагодували ситним обідом. Той розчулився, з зрадницької тремтінням в голосі повідавши, що такого борщу не пробував, мабуть, два-три роки. Після обіду його одягнули, відвели місце в добротному дерев’яному будинку.

Журналісти подзвонили Олександру Ковальову, запитали про новачка. «Так все у нього добре. І ми задоволені – трудівник відмінний. Сподіваємося, здоров’я поправить на нашому чистому повітрі, воді, здорової сільської їжі. Ми тут – як єдина родина, живемо по совісті; люди це відразу відчувають і намагаються зробити якомога більше. Прибулі потроху відходять від перенесених випробувань, знаходять смак до життя, розлучаються, якщо хто мав, з шкідливими звичками. Загалом, і ми ростемо, і село потроху оживає. Часом дивлюся телевізор: на Луганщині страшні пожежі, Закарпатті завалює зсувами. Мимоволі закрадається думка: тут з цим все в порядку, клімат, можна сказати, ідеальний; всього вдосталь: і трави, і землі, і лісу. Докласти б до цього руки! Так, земля не робить багатим, але годує і робить життя гідним. Чому б людям з схильних до ударів стихії регіонів не переїхати сюди, чи не відродити занедбані села. Може, варто про це подумати? .. »

Джерело: