Затверджено перелік музейних предметів, що підлягають реставрації

Одним із пріоритетних напрямків роботи Сумського обласного краєзнавчого музею є популяризація, збереження, консервація та реставрація музейних пам’яток. 2 жовтня в музеї відбулось засідання фондово-закупівельної комісії музею, на якому було розглянуто питання щодо визначення музейних предметів, що підлягають першочерговій реставрації фахівцями Національного науково-дослідного реставраційного центру України і включення цих предметів до перспективного плану реставрації на 2021 р.

Засідання відкрив директор музею Владислав Терентьєв і зауважив, що в першу чергу потребують дослідження, реставрації та превентивної консервації оригінальні археологічні предмети, унікальні зразки порцеляни, гутного скла, рідкісні рукописні та друковані видання, зразки старовинних меблів.

Головний зберігач фондів Жанна Клочко ознайомила членів комісії з предметами, які потребують проведення консерваційно-реставраційних заходів з метою поліпшення їх стану збереження та набуття експозиційного вигляду. Члени комісії ознайомились з фондовою документацією, паспортами обстеження рухомих пам’яток, з висновками художників-реставраторів щодо необхідності проведення відповідних відновлювальних заходів. Обговорення музейних предметів проводилась за принципами об’єктивності, історизму, визначення ознак, які дають змогу розглядати предмети як своєрідні, неповності серед інших, що збереглися в однині або невеликій кількості з урахуванням стану їх збереженості.

За результатами обговорень було ухвалено перелік музейних предметів, що потребують проведенняконсерваційно-реставраційних заходів і включення цих предметів до перспективного плану реставрації на 2021 р.

Джерело: