«Затопило підвали, немає світла». Жителі будинку — про аварію на каналізаційному колекторі в Сумах

Три дні живуть без світла та з затопленими підвалами жителі однієї з багатоповерхівок у Сумах. Така ситуація склалася на Харківській, 32 через аварію на каналізаційному колекторі.

«У нас будинок — 5 під’їздів, 9 поверхів. Повністю затоплені всі підвали, особливо у 4,5 під’їздах. Запах — жахливий», — каже мешканка будинку Ольга Чашечникова.

За її словами, світло вимкнули 14 жовтня о 14:45, передає «Суспільне».

“Це був вихідний день. Можете собі уявити, що на сьогодні стало з холодильниками: вони потекли, продукти зіпсувалися. У бабусь, які робили запаси з літа у морозилках, — все пропало. Вони мало не плакали. Дехто з ринку пропонував перетримати продукти у своїх холодильниках. Але не у всіх є така можливість», — говорить вона.

14 жовтня зверталися на гарячу лінію міськради, до Кабміну, каже Чашечникова.

16 жовтня до будинку приїхала техніка відкачувати стоки. Знеструмлення будинку було вимушеним, адже в підвалі — високовольтна лінія, каже директор департаменту інфраструктури Сумської міської ради Олександр Журба.

За його словами, така ситуація у будинку склалася через аварію на каналізаційному колекторі.

«У будинку були негерметичні глушки в підвалах, пішла назад каналізація через те, що на СКД, біля ринку, піднявся рівень стоків. Як тільки відкачають стоки, тоді подивимось, чи можна включати електроенергію”, — розповідає Журба.

Також, додав він, люди просять посприяти в дезінфекції.

“Я сказав: давайте спочатку відкачаємо воду, запустимо електроенергію, потім думатимемо про інші моменти. Вони не тільки хотіли дезінфекцію, а ще й заміну електрощитової. Я кажу: давайте не будемо під аварійну ситуацію робити капітальний ремонт всього будинку”, — говорить він.

Станом на 16.00 світло не увімкнули, сказала Ольга Чашечникова.

«І свічки на ринку одразу ж подорожчали. Роботи біля будинку тривають», — зазначила вона.

Суспільне 

Назвати ж хоча б приблизну дату, коли увімкнуть світло, Олександр Журба не зміг.