Заступник губернатора: «У кожній ОТГ на Сумщині має бути центр надання адміністративних послуг»

Функціонування спроможних територіальних громад, нова система адміністративно-територіального устрою, розподіл повноважень між органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади, перегляд повноважень місцевих державних адміністрацій з урахуванням нових повноважень органів місцевого самоврядування та стимулювання їх розвитку. Саме такі питання обговорили під час наради з представниками профільних управлінь, що відбулась під головуванням заступника голови облдержадміністрації Віталія Максименка.

Як зазначив заступник голови облдержадміністрації, усі найнеобхідніші послуги люди отримуватимуть у громадах, а районні державні адміністрації, здебільшого, здійснюватимуть координацію певних послуг від імені держави та державних програм. Реформа місцевого самоврядування, що визнана всіма європейськими експертами як одна з найуспішніших в Україні за всі часи, в першу чергу має на увазі наближення послуг до людей. А, по-друге, послуга має надаватися на належному рівні не залежно від території, де вона надається.

«Кожен житель Сумщини має знати, куди йому звернутися у разі необхідності та хто подбає про вирішення його проблем, адже держава – це в першу чергу захист та сервіс», – наголосив Віталій Максименко.

Варто зазначити, що у результаті реформи децентралізації, послуг, за якими людям потрібно буде їхати «в район», практично не залишиться. Більшість послуг надаватиметься власне у самих ОТГ. Коли спроможні громади покриватимуть усю територію Сумщини, їхати в район людям не буде за чим, послуги будуть доступні на місцях.

Перелік надання послуг в ОТГ значно розшириться, серед них будуть і ті, що стосуються соціально-економічного розвитку територій, бо кожна громада має бути самодостатньою і спроможною. А, отже, зацікавлена у розвитку підприємництва, залученні інвестицій та ефективному управлінні потенціалом та ресурсами, збереженні екології та розвитку туризму.

Джерело: