Сьогодні сумські підприємці вийшли на площу Незалежності, мітингуючи проти обмежень для бізнесу, які запроваджені у рамках «червоної» зони. Мер запросив учасників акції на засідання виконкому, де розглядатимуть питання щодо закриття тих, хто порушуватиме карантинні правила.
Звісно, нові реалії завдають чималого удару по бізнесу, але в ситуації, коли щодня в Україні йде приріст по 8 тисяч хворих на коронавірус і в лікарнях не вистачає місць для госпіталізації, головним для всіх має стати збереження здоров’я, а не прибутки. Якщо раніше активно розповсюджували думку, що ковід — це фейк, то зараз відпали будь-які сумніви: це дійсно жахлива хвороба, яка сильно підкошує організм і часто призводить до смерті. У Сумах вже, мабуть, немає такої сім’ї, яка б так чи інакше не стикнулася з коронавірусом: хворіють рідні, друзі, знайомі. А скільки вже не врятованих життів? Щодня тільки за офіційною статистикою маємо під 200 випадків інфікування, але навіть експерти говорять про те, що реальні цифри треба помножувати на три. Втім, підприємці наполягають на своєму і вимагають, аби їх не чіпали, хоча йдеться без перебільшення про питання життя і смерті. Власне, обмеження покликані обірвати величезний ланцюг заражень, уникнути масових скупчень людей.
Коли сотні сумчан лежать в палатах і по домівках змучені коронавірусом, а в ресторанах і кафе масово святкують Геловін, наражаючи на небезпеку і персонал, і клієнтів, хочеться запитати: де подівся здоровий глузд? Про яку соціальну дистанцію може йти мова за переповненими столиками? Це ж не іграшки, а загравання зі смертю.
Вже навіть провідні країни Європи, як Німеччина і Великобританія запроваджують локдаун і свідомо йдуть на економічні втрати, бо оцінили, що їхня система охорони здоров’я може не витримати напливу хворих і станеться колапс. Франція, щоб стримати епідемію, теж ввела суворі обмеження і карає порушників карантину штрафами до 4 тисяч євро або ж позбавленням волі на півроку.
Невже Україна зі значно слабшою економікою і медициною може втриматися, якщо бізнес і далі нехтуватиме заборонами? Врешті-решт, треба раціонально подивитися на стан справ і шукати оптимальні шляхи, як працювати у цей складний час. Чому б не переймати ту ж європейську практику: переводити магазини в онлайн-режим, кафе і ресторанам працювати на кур’єрську доставку замовлень? Це варіанти, які вже активно використовують українські підприємці, які думають не тільки про свої статки, а передусім — про здоров’я оточуючих.
Нагадаємо, напередодні в мерії повідомили, що оприлюднюватимуть списки організацій-порушників карантину. У такий спосіб бізнес хочуть закликати до відповідальності і попередити нові випадки нехтування обмеженнями.