Юна сумчанка отримала лист від королеви Великобританії

Софійка Ломака – учениця 6-Б класу Сумської загальноосвітньої школи №5 – дуже активний, допитливий і комунікабельний дитина. Можна сказати, дівчинка вся в маму, яка працює вчителем англійської мови в цій же школі.

Учні Вікторії Ломаки беруть участь в міжнародних програмах і конкурсах, досліджують енергоефективність, пропагують економне використання природних ресурсів і долучаються до різних заходів. До того ж хлопці активно вивчають іноземні мови, що допомагає їм спілкуватися зі своїми зарубіжними однолітками, висловлювати свою думку і виступати на публіці. Вони вже не питають у педагога, навіщо їм потрібна англійська.

У пригоді він і Соні. У минулому навчальному році для школярки англійська стала другою іноземною мовою (з 1-го класу вона вивчала німецьку, а з 5-го – англійська). Перебуваючи на дистанційному навчанні в умовах карантину, дівчинка підписалася на Instagram королеви Великобританії Єлизавети II, де вона щотижня виставляла в сторіз завдання для дітей. Так при пандемії вона підтримувала школярів під час онлайн-навчання. «Там були дуже цікаві завдання, – розповідає Софія. – Наприклад, створювати віртуальні тури. Можна було віртуально побувати на екскурсіях в музеях, королівських палацах, почитати цікаву літературу. У Instagram я також дізналася, що королеві можна написати лист – не електронний, а справжнє, паперове, в конверті. Знайшла адресу королеви і написала їй, що мені дуже подобається англійська мова. Ще я розповіла, що захоплююся географією Великобританії, ландшафтними пам’ятниками природи, історичними місцями країни. Поцікавилася, які заповідні місця подобаються королеві. Ми разом з мамою дуже любимо подорожувати – побували в різних куточках України, їздили і за кордон (Дрезден, Берлін, Відень, Верона і ін.). Коли я дізналася, що Єлизавета II любить збирати марки – у неї величезна колекція на 2 млн. Фунтів стерлінгів, – ми вирішили подарувати їй марку. Пішли з мамою на «Укрпошту», підібрали спеціальну колекційну марку «Сумщина» та вклали її разом з листом в конверт. Відправили його в кінці квітня, а на днях мені прийшла відповідь з самого Віндзорського замку! »

У посланні фрейліна Аннет від імені Єлизавети II побажала дівчинці берегти себе під час пандемії коронавируса і подякувала за лист і прекрасну марку, яка поповнить унікальну колекцію королеви. Такий знак уваги став приємною новиною не тільки для школярки, а й для її рідних.

– Я вважаю, що це прекрасна мотивація для дитини вивчати англійську мову, розширювати свої можливості і пізнавати світ, – розповідає мама Соні Вікторія Ломака. – Ми всі були раді отриманому листу, а особливо бабуся, яку здивував його поважний тон, коли до її онучці зверталися як Dear miss Sofia (дорога міс Софія). Софійка дуже пишається, що тепер в королівській колекції поштових марок є марка і з України, де зображені пам’ятники Сумщини. У неї є мрія – знайти подружку по листуванню з Англії. Це буде нескладно для дочки: з 2013 року в нашій школі працює «Євроклуб», ми беремо участь в програмі eTwinning. За цей час наші учні разом зі школярами з Європи втілили в життя 36 проектів, отримали три знака якості європейського рівня. Один проект був визнаний проектом місяці по всій Україні.

До слова, Вікторію запросили стати експертом з комунікацій грантового проекту ЄС «Підвищення енергоефективності освітніх установ м Суми». Крім того, вже кілька років поспіль вчителька долучається до проведення Днів сталої енергії і Sumy Energy Fest. А завдяки участі в проекті «Школа енергії» Сумська школа №5 отримала грант від Євросоюзу – 10 тис. Євро – на утеплення даху. Діти пізнавали ази енергоменеджменту, вчилися проводити аудит. Крім гранту, їх ще нагородили поїздкою на відпочинок до Одеси (на кіностудії ім вручили шоколадні «Оскари») і в Карпати. Утеплення даху дало свій ефект – в класах стало набагато тепліше і комфортніше.

Не відстає від мами і Софія – минулого тижня вона стала переможницею міжнародного конкурсу дитячих малюнків Future Fingers. Її малюнок школи майбутнього – яскравою, ненудної і доступною для всіх без винятку дітей – став кращим.

Джерело: