Єфрем Лазарев: Сподіваюся, керівництво міста забезпечить будівництво укриттів у школах, а не пустить кошти на чергові «євродвори»

Заступник голови фракції політичної партії «Слуга народу» у Сумській міській раді Єфрем Лазарев прокоментував прийняте сьогодні рішення на погоджувальній раді міськради щодо створення у школах та дитячих садочках укриттів для захисту дітей у разі повітряної тривоги. На його переконання, місто має провести ці роботи в обов’язковому порядку,  щоб учні мали змогу повноцінно навчатися, а їхні батьки – працювати та робити свій внесок у підйом економіки. Депутат вважає, що впоратися із облаштуванням укриттів у визначених школах та дитсадках вдасться протягом літа з тим, щоб уже новий навчальний рік починати в кращих умовах з точки зору безпеки. Також він висловив сподівання, що керівництво міста зробить укриття у школах і дитсадках, а не пустить зекономлені на дітях гроші на «євродвори», адже воєнний час диктує, що має бути пріоритетом для громади.

«Сьогодні на погоджувальній раді у Сумській міській раді вдалося відстояти надзвичайно важливе рішення, яке стосується безпосередньо безпеки наших дітей – зокрема, створення у школах та дитячих садочках нашого міста укриттів, куди можна буде сховатися під час повітряної тривоги.

Це дуже важлива справа, адже під час повітряної тривоги згідно регламенту учні мають перейти в укриття, або ж, як це відбувається у дитсадках – батьки мають їх забрати додому. Щодо шкіл – якщо такого укриття не має, до діти там взагалі не можуть навчатися очно, а тільки онлайн, що звичайно, відображається потім на якості освіти. У дитячому садочку, якщо ж не має укриття, то відвідування його більшістю дітей стає нереальним, через неможливість батьків одразу після повітряної тривоги забирати дітей.

Тому обладнання сховищ у навчальних закладах міста – проблема пріоритетна, яка впливає не лише на якість освіти, а й на загальну економічну ситуацію (так як багато батьків просто змушені сидіти вдома з дітьми, замість роботи на своїх підприємствах). За літо є можливість усі ці роботи виконати в повномі об’ємі, щоб новий навчальний рік можна було розпочати повноцінне навчання.

Усього вдалося домовитися про забезпечення коштами на облаштування укриттів додатково в 11 дитсадках (№№ 3, 5, 10, 12, 14, 20, 21, 22, 23, 25 та 39).

По школам ситуація наступна:

Наразі повноцінно функціонують укриття школах №№ 1, 2, 4, 6, 7, 14, 18.

Завершено ремонтні роботи та чекають на повторне обстеження укриття у школах №№ 15, 17, 22.

На стадії завершення ремонтні роботи укриття у ЗДО №15

Тривають ремонтні роботи у навчальних закладах: №№ 7, 10, 17, 20, 26, 28, 31

На стадії підготовки тендерної документації на проведення ремонтних робіт: ЗОШ №№ 23, 24, ССШ №№ 9, 29.

Додатково, завдяки сьогоднішній роботі кошти були виділені для НВК №16 та ЗССО №21.

Наступний крок – підтримка депутатами Сумської міської ради даних рішень на найближчій сесії. Є сподівання, що колеги по депутатському корпусу та міський голова приймуть до уваги важливість даних питань і зроблять все можливе, щоб школярі та вихованці дитячих садочків змогли почати навчальний рік у безпечних умовах, а не спрямують зекономлені на дітях кошти на чергові “євродвори”. Тим паче, поки попереду будуть канікули і буде час зробити відповідні будівельні рішення.

Так, це ще не всі заклади освіти міста, але переважна більшість учнів шкіл та вихованців дитячих садочків зможуть у безпеці відвідувати їх. По решті також будемо далі працювати!» – написав Єфрем Лазарев на своїй сторінці у Фейсбуці.

Нагадаємо, Єфрем Лазарев привіз для наших військових з Іспанії 1060 комфортних берців. Він провів успішні перемовини з керівництвом іспанського взуттєвого бренду El Naturalista, Patxi Sota, який спеціалізується на випуску спецодягу для правоохоронців та військових, вирішив питання транспортування, і врешті сумські захисники отримали партію якісного і зручного взуття.