Як в Сумській ЦМЛ впроваджують сучасні реабілітаційні практики?

На базі Сумської центральної міськлікарні в лютому було відкрито реабілітаційне відділення – єдине в області такого типу. Тому тут приймають не тільки сумчан, а й жителів усього регіону. Приїжджають навіть пацієнти з інших областей.

Ідея створити свого роду реабілітаційний центр належить керівнику медустанови Валентині Домінас. Так як лікарня багатопрофільна (надає допомогу при інсультах головного мозку, інфарктах, неврологічних, ортопедичних захворюваннях і ін.), Відновлення необхідно пацієнтам практично кожного відділення. Для них реабілітація особливо важлива на ранніх етапах лікування. Під розміщення нового відділення було виділено частину поверху – поруч з відділенням нейрохірургії. Там виконаний сучасний ремонт, облаштовано санвузол і душова кімната (вони пристосовані для пацієнтів, що пересуваються за допомогою допоміжних засобів), процедурна, зал кинезитерапии, кабінет ерготерапевтами. Відділення забезпечено колясками, ходунками, вертикалізатори, пристроєм для підйому хворих. Є і спеціальне обладнання, яке необхідно для їх відновлення. У відділенні – п’ять затишних палат на 20 ліжок з багатофункціональними ліжками, компактними тумбочками. Всі палати зайняті пацієнтами.

– До нас на ранню і більш пізню реабілітацію надходять пацієнти як з нашої лікарні, так і з інших мед-установ, – розповідає

заввідділенням, лікар-невропатолог, міський невролог Лариса Бражник. – Була навіть пацієнтка з Полтавської області. Є хворі після інсультів, травм, ендопротезування, з патологією хребта, опорно-рухової та периферійної нервової системи, інваліди праці, учасники АТО. За весь час ми пролікували 323 чоловік. У штаті є невропатолог, ортопед, фізіотерапевт, ерготерапевт, два фахівця з фізичної та медичної реабілітації, два фізичних терапевта, а також середній і молодший персонал.

Кінезітерапія – лікування рухом

Зал кинезитерапии обладнаний гімнастичної стінкою, дошкою Євмінова, багатофункціональним комплексом для механотерапії (для відновлення верхніх і нижніх кінцівок) з петлею Гліссона – для шийного відділу хребта, велотренажером, біговою доріжкою. Є місце для занять лікувальною фізкультурою – з килимками і різними гімнастичними приладдям. Надія Стеценко, лікар-фізіотерапевт, лікар по ЛФК, – досвідчений фахівець, працює з моменту відкриття відділення. До цього 20 років займалася реабілітацією хворих після інсульту в іншому медзакладі.

– Наше відділення завжди заповнене, – розповідає фахівець. – Для хворих тут створені всі умови, щоб відновлення проходило в комплексі. Ми займаємося з ними на гімнастичній стінці, розробляємо суглоби. Виконуємо дихальні вправи. Лікувальна фізкультура – дуже важлива складова процесу реабілітації. Призначаємо масаж, Ампліпульстерапія, кінезітерапію і механотерапіію.

Медсестра по ЛФК Тамара Тимощук – перша помічниця доктора. Вона виконує всі призначення фахівців відділення, також проводить заняття з лікувальної фізкультури.

– Заняття проводимо індивідуально і групами, – розповідає Тамара Тимощук. – З самого ранку під кабінетом стоять бажаючі. Весь день розписаний. З лежачими інсультних хворих займаємося прямо в ліжку – починаємо з пасивних і активних рухів, працюємо над моторикою, розробляємо кінцівки, виконуємо вправи на розтяжку. Обов’язково приділяємо увагу дихальним вправам, роботі кишечника. Потім потихеньку їх садовить, вчимо ходити. Потім – забираємо в зал.

Для групи з остеохондрозом теж підібрані спеціальні вправи – в різних положеннях, на розробку суглобів, розвантаження хребта, розтяжку. Для м’якої витяжки шийних хребців застосовуємо петлю Гліссона. І такі комплекси розроблені за всіма нозологіями. Ми застосовуємо дуже багато різних методик, навчаємо наших пацієнтів, як все потрібно правильно робити. Від цього залежить результат.

19-річний Максим Крикуненко поступив у відділення на реабілітацію з обласної лікарні. В кінці серпня хлопець зірвався з парапету підпірної стіни на пл. Незалежності і серйозно травмувався (крім черепно-мозкової травми, у нього ще й перелом лівого стегна). «Коли Максима привезли до нас, він був лежачий, взагалі не розмовляв, – розповідає заввідділом Лариса Бражник. – Зараз він вже сидить, ходить за допомогою милиць, розмовляє, все виконує – справжній козак! Попереду його чекає оперативне втручання на травмованій нозі ».

Мама хлопця Олена вдячна за все ті зміни, які відбулися з її сином:

– З ним кожен день займаються всі фахівці. Ще приходить масажист, логопед. Покращення – помітні. Сподіваюся, що після операції він повністю відновиться, буде самостійно ходити і жити повноцінно, як все його ровесники.

Заново адаптувати до нормального життя

Кабінет Ерготерапія – унікальне місце в відділенні. Тут все так багато, що від яскравого і функціонального достатку розбігаються очі. Схоже, що ти потрапив у спеціальну сенсорну кімнату. Ерготерапевт Богдан Мосек

аленко знає, як цього знайти застосування:

– Щодня ми займаємося з нашими пацієнтами відновленням втрачених рухових функцій, моторики, побутових навичок. Наше завдання – поліпшити якість життя людей, які через хворобу або травми втратили здатність рухатися, координувати рухи і займатися звичними справами. Людині часом важко заварити той же чай або застебнути ґудзик. Тому всьому навчаємо заново – розробляємо дрібну моторику рук, розвиваємо хапальний рефлекс. Наші пацієнти вчаться писати, заштриховувати, малювати, складають пазли. Ось – вимикачі, набір кухонного посуду, білизняні мотузки з прищіпками, телефон, кран для води, прасувальна дошка, праски. Маса всякий побутових дрібниць, які зустрічаються в звичайному житті. Все це ми створили своїми руками. Багато чого закупили за кошти лікарні, за допомогою спонсорів, а дещо принесли з дому.

Серед іншого обладнання – спеціальний інтерактивний стіл, куди хворий може під’їхати на візку. Це місце використовується для індивідуальних і групових занять.

Ерготерапія, як зазначає Богдана Москаленко, відноситься до сучасних методів реабілітації, які поєднують в собі відновлення не тільки фізичного, а й психологічного стану пацієнта. «Наше завдання – не тільки навчити долати побутові труднощі і відновити навички самообслуговування, але ще і радіти життю», – підсумувала фахівець.

У планах, як повідомила завідуюча реабілітаційним відділенням, – розширити площу залу кинезитерапии, щоб збільшити місце для занять з пацієнтами.

Джерело: