Як у Білопіллі відзначили престольне свято?

21 вересня у Білопіллі відбулися престольні торжества храму на честь Різдва Пресвятої Богородиці. Також храм відзначив 20-ту річницю свого збудування.

На місці сучасного храму, не пізніше 1672 року була збудована дерев’яна церква, а вже у 1827 році замість неї побудований кам’яний собор. Але у 1939 році собор був повністю зруйнований і разом з ним були втрачені унікальні ікони 15-17 століть, старовинні церковні книги та святині. У 2000 році завершилось будівництво нового храму трудами його незмінного настоятеля протоієрея Андрія Кашпера.

Напередодні свята відбулось всенічне бдіння. А в день святкування Різдва Пресвятої Богородиці з благословення Високопреосвященнішого Євлогія, митрополита Сумського і Охтирського, Божественну літургію очолив благочинний міста Суми протоієрей Миколай Смакоуз, йому співслужили благочинний Білопільського округу протоієрей Олександр Кривохижа, клірики Білопільщини та м.Суми.

Також, щоб привітати настоятеля храму протоієрея Андрія та всіх богомольців, на свято завітали представники влади. Зі словами привітань виступили міський голова Юрій Зарко та голова районної ради Володимир Відуєв. Особливим подарунком від міського голови стали фотокопії зниклих колись шанованих ікон, котрі були втрачені при зруйнуванні колишнього собору. Фото ікон несподіваним чином знайшлись в архівах м.Білопілля і стали радісним подарунком до престольного свята.

Також на честь свята, з благословення Високопреосвященнішого Євлогія, митрополита Сумського і Охтирського, меценатам та працівникам храму були вручені почесні грамоти та медалі.

Після завершення богослужіння відбулася хресна хода навколо храму з читанням Євангелія та окропленням святою водою. Для всіх учасників торжества церковна громада підготувала святкову трапезу.

Джерело: