Як шахрайка намагалася розвести маленького сумчанина на 10 тисяч гривень

Не минає і дня, щоб в Сумській області хтось не потрапив в руки шахраїв. Насправді цей хтось не один, їх десятки, і суми, якими вдається заволодіти аферистам, обчислюються десятками тисяч гривень, а іноді і сотнями. Щодня!

Найбільша кількість шахраїв – в Інтернеті. Вони стежать за вашими оголошеннями про продаж, покупку, втраті. Пишуть вам, дзвонять, промацуючи грунт, і, якщо розуміють, що клієнта можна розвести, починається цілий концерт.

– Колись давно ми з пластімейка зробили іграшку одного мультяшного персонажа, – розповідає сумчанин Віктор. – Вийшло досить пристойно. До того ж в Україні 4 роки тому не продавалися фігурки цього персонажа, ми обшукали тоді весь Інтернет, всі магазини в Сумах – і нічого не знайшли. Тоді ж і народилася ідея зробити її самому. Дитина (зараз йому 12 років) став старше, йому вже не цікаво, і тут він підійшов до мене і запитав: «А можна я продам цю іграшку?» – «Звичайно, вона ж твоя», – відповів я. Син зареєструвався на одній з платформ з продажу б / у і нових речей, розмістив фото і встановив ціну … Тільки не падайте – 10 тис. Грн. Я посміявся про себе, але не став гасити в ньому дух підприємництва, розуміючи, що ніхто не купить за таку ціну. Але через два дні написала жінка, що готова купити її! Я відразу запідозрив підступ, але син не погоджувався, впевнений, що на кожен товар є свій покупець. Дружина вирішила підтримати дитину, вважаючи, що на світі багато людей, готових витратити гроші на дурниці. Подумав, гаразд, погоджуся, але буду пильно спостерігати і зупиню їх відразу, як відчую підступ.

Спочатку все було добре, син листувався з дівчиною (вона не здогадувалася, що за листуванням сина стежать дорослі). Вона сказала, що покупка буде відбуватися за схемою «безпечна покупка». Це коли гроші осідають на рахунку платформи і надходять на рахунок продавця тільки після підтвердження отримання товару покупцем. Це нормально. Але у сина виникли проблеми з введенням даних моєї карти в своєму акаунті, на яку повинні були надійти кошти. Я спостерігав, а він не поміг, надав свободу дій.

Дівчина, остаточно переконавшись, що з нею листується дитина, зважилася на те, заради чого і відповіла на оголошення про продаж. І написала синові, що, раз у нього не виходить зареєструвати карту на цій платформі, вона надасть посилання іншого ресурсу. При цьому вона написала: «Поговори з батьком. У нього на мапі повинна бути сума, аналогічна тій, яку ти заявив в якості ціни за іграшку ». Тут вже я втрутився і написав їй замість сина, поставивши запитання, на якій зоні вона відбуває покарання, щоб передати їй посилку. Все, вона відразу випарувалася …

Ми перевірили номер +38099 967 26 12, с якого писала шахрайка синові Віктора, і виявилося, що в серпні поточного року дуже багато людей в Україні зіткнулися з нею. Вона працює за кількома схемами, але основна – це так званий фішинг (отримання персональних даних для розкрадання коштів). Для цього вона використовує посилання на точні копії відомих в Україні ресурсів. Будьте уважні!

Джерело: