Як незаконно покористуватися землею, отримати прибуток і … смішний штраф

Як би ви розцінили ситуацію: припустимо, вашу машину викрали, а коли злодія і автомобіль знайшли, правоохоронці сказали – нехай злочинець ще місяць покатається, тому що він вклав гроші в ремонт машини і йому їх потрібно відбити ?! “Маячня!” – скажете ви.

Але саме таке порівняння спало на думку після того, як ми вислухали історію жителів с.Сіневка Липоводолинського району, земельними ділянками яких незаконно користується агрофірма «Форвард», пише shans.com.ua.

– Моїм батькам і мені держава для ведення особистого селянського господарства виділила три ділянки землі загальною площею 2,17 га, простіше кажучи, під городи, – розповідає Олександр Оробей. – Навесні ми планували найняти трактор і засіяти їх, але, коли виїхали на землю, виявилося, що вся вона і сусідні 4 га нашого односельця вже засіяно кукурудзою.

Це нас обурило, тим більше, що така ж ситуація була і в минулому році. Аграрна компанія «Форвард» в серпні минулого року без нашого відома засіяла наші городи і зібрала урожай. Правда, коли мій батько звернувся до них з письмовою заявою і попередив, що на наступний рік ми самі будемо обробляти свої ділянки, компанія виплатила компенсацію за незаконне використання землі.

27 травня ми подали письмову заяву в обласне управління Госгеокадастра про самовільне захоплення землі агрофірмою «Форвард». Але зареєстровано воно було тільки 1 червня.

Через два з лишком місяці, 20 серпня, управління нарешті видало наказ про проведення позапланової перевірки за нашою заявою – з питання дотримання законодавства в сфері використання земель. Проводити перевірку доручили Роману Погрібному, інспектору з контролю за використанням і охороною земель.

Таким чином, після тримісячної затримки, 27 серпня був документально оформлений і доведений факт самовільного зайняття наших земельних ділянок аграрною компанією. На нашу думку, таке тривале зволікання в розгляді нашої заяви потрібне було для того, щоб посіяна кукурудза встигла дозріти, а фірма змогла спокійно зібрати врожай. Думаю, що це підтверджується і рішенням, яке виніс інспектор: «У 30-денний термін вжити заходів для усунення порушення земельного законодавства шляхом звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки (шляхом поверхневої обробки грунту)». Правда, крім цього, на «Форвард» інспектор наклав штраф в розмірі … 340 грн. (!) І нарахував збитків, завданих власникам землі, на суму 2813,86 грн.

Як же так?! Є ст.90 Земельного кодексу України та п. 16, Постанови Пленуму ВСУ від 16.04.2004 р №7, які чітко визначають, що в разі незаконного користування земельною ділянкою іншою особою вирощений урожай належить власникам землі. А за рішенням інспектора, якщо викласти його простою мовою, – фірмі дали час на те, щоб зібрати і привласнити урожай кукурудзи з самовільно зайнятих земельних ділянок, а ми, господарі землі, залишаємося ні з чим і фактично понесли збитки, адже користуватися землею, виростити свою сільгосппродукцію або здати її в оренду ми не змогли. Тобто припис, який повинен бути направлений на захист інтересів потерпілої сторони (нас), в дійсності призводить до збагачення загарбника за рахунок постраждалих!

Щоб відновити справедливість, ми звернулися до Києва, до директора департаменту контролю за використанням та охороною земель Госгеокадастра Олександру Панасюку. Але і він встав на сторону загарбників і сказав нам, що інспектор Погрібний в плані документального оформлення самовільного захоплення наших земельних ділянок аграрною компанією зробив все вірно, формулювання припису відповідає вимогам ст.144 Земельного кодексу України.

Але до чого тут ст. 144 «Порядок припинення права користування земельними ділянками, які використовуються з порушенням земельного законодавства»? Вона стосується порушень, скоєних законними (!) Власниками і користувачами ділянок коло землі і для недопущення цих порушень в майбутньому. У нашому ж випадку є підтверджений інспектором Госгеокадастра факт самовільного зайняття «Форвардом» наших земель, тобто відкрите заволодіння нашим майном без будь-яких на те юридичних підстав. По суті – це звичайний грабіж, а награбоване майно згідно з юридичними законами всіх народів світу підлягає безумовному поверненню власнику відразу після того, як це було виявлено правоохоронними органами, причому без будь-якого продовження грабіжникові терміну володіння награбованим майном. Його повертають власнику в тому вигляді та стані, в якому воно було на момент виявлення правоохоронними органами.

Так що за законом аграрна компанія повинна передати нам земельні ділянки в тому стані і вигляді, які вони мали 27 серпня, на момент складання інспектором документів, тобто разом з урожаєм, вирощеним на нашій землі.

– Що ви будете робити далі?

– Ще тиждень тому ми звернулися на гарячу лінію Кабміну з вимогою, щоб інспектор управління Госгеокадастра відкликав свій припис і заборонив «Аграрній компанії «Форвард» збирати урожай кукурудзи на самовільно зайнятій землі під приводом виконання припису.

Відповіді немає до сих пір, і, боюся, у нас залишається тільки один вихід – чергувати на нашій землі і поки тільки грудьми захищати нашу власність. Поки…

Вікторія Ростоцька

P.S. Звернення Олександра Оробея в антикорупційний відділ ОДА з приводу підозри в корупційних діях на користь агрофірми «Форвард» співробітника обласного Госгеокадастра було направлено в Сумській відділ поліції зі стратегічних розслідувань (колишній УБОЗ). Минуло два тижні, Олександр знову звернувся до антикорупційного відділу, і там відповіли, що його заява все ще розглядається поліцією, і запропонували знову звернутися до них, щоб антикорупційний відділ перенаправив скаргу до обласного відділу стратегічних розслідувань. Тепер він знову буде звертатися в ОДА з приводу бездіяльності та підвідомчого відділу, і поліції. А кукурудзу вже можна прибирати …

Джерело: