Як на Білопільщині зменшують чисельність безпритульних тварин

На території Білопільського району продовжується робота по зменшенню чисельності безпритульних тварин, зокрема собак. У минулі роки основними напрямками діяльності в цьому напрямку було проведення відлову безпритульних тварин та направлення їх для подальшого перебування у відповідних притулках.

Враховуючи поділ безпритульних тварин на дві категорії (собаки загублені і покинуті та собаки спадково вуличні), на даний час більше увага приділяється тваринам другої категорії з метою зменшення або унеможливлення їх відтворення. Регулювання чисельності безпритульних собак, яка утворюється за рахунок загублених і покинутих, потребує розробки інших заходів, що є наступним пріоритетним напрямком діяльності з охорони тварин.

За підтримки Білопільської ОТГ та громадських активістів, за участю фахівців Білопільського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області, районної державної лікарні ветеринарної медицини в рамках Програми з профілактики і боротьби зі сказом на території м. Білопілля на 2018-2020 роки спільно з спеціалістами Сумського товариства захисту тварин та приватної клініки «HELS» 27 вересня 2020 року проведено відлов, стерилізацію та щеплення від сказу 14 собакам та 1 коту. Безпритульним собакам встановлені вушні кліпси. Для післяопераційного утримання тварин облаштоване місце. Після одужання тварини будуть повернуті у звичний ареал проживання. Вся інформація по даним тваринам буде сформована у відповідному реєстрі.

Дані заходи дають змогу комплексно підійти до проблеми безпритульних тварин та в свою чергу мінімізувати ймовірність виникнення та розповсюдження захворювання на сказ.

Джерело: