Володимир Поцелуєв про медичний прорив у Сумах: Вперше виконана операція з лікування аневризми аорти

У Сумському центрі серцево-судинних ендоваскулярних реконструктивних технологій, створеному при Сумській клінічній лікарні Святого Пантелеймона, вперше виконали операцію з лікування аневризми аорти.

Першу операцію з лікування аневризми аорти провели разом із запрошеним спеціалістом з Національного інституту імені Амосова. Пацієнтка, жителька Сумщини, отримала висококваліфіковану допомогу завдяки спільним зусиллям місцевих медиків та фахівців з Києва. Завідувач центру Євгеній Марченко підкреслив важливість цієї операції:

“Це страшний діагноз, який може привести до раптової смерті за рахунок розриву цієї аневризми. Тобто потоншення стінки черевної аорти веде до розриву, якщо не лікувати. Аорта живить всю нижню половину тіла, якщо не нисхідна аорта, якщо це висхідна аорта – то верхню половину тулуба”.

Володимир Поцелуєв, директор Сумської клінічної лікарні Святого Пантелеймона, відзначив значення цієї події для регіону:

“Ми пишаємося, що наша лікарня змогла здійснити таку складну операцію вперше на Сумщині. Це великий крок вперед для нашого медичного закладу та регіону в цілому. Ми продовжимо залучати провідних фахівців та впроваджувати передові технології для забезпечення якісного лікування наших пацієнтів.

Інший успішний випадок – закриття вродженого дефекту міжшлуночкової перетинки у юнака. Це втручання також проводилося спільно з фахівцями з Києва, що дозволило максимально ефективно вирішити проблему пацієнта.

Богдан Черпак, завідувач відділення лікування вроджених вад серця НІССХ ім. Амосова, додав:

“На жаль, держава наразі не підтримує ці технології, пацієнти самі купують дороговартісне обладнання. Поширена судина може луснути. Ми всередину поставимо каркас, який повністю захистить аорту від розриву”.

Серцевосудинний центр функціонує на базі лікарні Святого Пантелеймона з початку весни та приймає пацієнтів із Сумщини й інших регіонів. Тут лікують ішемічну та гіпертонічну хвороби серця, порушення серцевого ритму та провідності, атеросклероз судин, варикозне розширення вен та інші патології.

Одним із тих, кого в Центрі вже оперували, є Віктор Шийко. Після успішної операції зі встановлення стенту він розповів:

“У мене тут давило, задишка була, я звернувся до лікарів. Забитий був один канал. Вони поставили стент. Операція була в четвер. Мене вже виписали”.

Володимир Поцелуєв зазначив, що їхній центр продовжить розвиватися та впроваджувати нові технології для покращення якості медичної допомоги. “Ми налаштовані на те, щоб наші пацієнти отримували найкраще лікування. І будемо робити все можливе для досягнення цієї мети,” – підсумував він.