Віталій Максименко: «Прошу по-господарськи і по-державницьки підійти до державного майна»

На цьому наголосив заступник голови облдержадміністрації Віталій МАКСИМЕНКО під час наради щодо ефективності управління державним майном, що розташоване на території Сумської області.

Під час наради обговорено питання пошуку ефективних методів управління об’єктами державної власності, які не використовуються за призначенням, у тому числі шляхом передачі в оренду та включення до об’єктів приватизації, що сприятиме надходженню коштів до Державного бюджету України.

Виконуючий обов’язки заступника начальника регіонального відділення Фонду державного майна України по Полтавській та Сумській областях – начальник Управління забезпечення реалізації повноважень у Сумській області Олександр ЄФІМЕНКО окреслив основні напрямки реформування відносин державної власності в частині пошуку ефективних методів управління об’єктами державної власності.

«З1 січня до 31 липня цього року за дорученням Фонду державного майна України перевірено 27 балансоутримувачів – 672 об’єкти державної власності, загальною площею 299 тис 557,82 м2. Із загальної кількості перевірених об’єктів державної власності, 128 об’єктів, площею 68 тис 060,3 м2, не використовуються, 26 об’єктів державної власності, площею 21 тис 789,98 м2, перебувають в оренді», – розповів Олександр Єфіменко.

Зокрема, за його словами, в ході перевірки було виявлене, що одне із територіальних управлінь має на балансі гаражі, що не використовуються, інше – склади. Ці приміщення не лише не приносять прибуток державі, а й стоять запустілими, і з часом стають непридатними.

Віталій Максименко під час наради наголосив, що так не має бути, адже об’єкти державної власності мають використовуватися і приносити дохід державі. Відтак, якщо вони не потрібні органам державної влади, то їх необхідно передавати в оренду або на приватизацію.

«З 1 лютого 2020 року вступив у дію новий Закон України «Про оренду державного та комунального майна», відповідно до якого оренда державного та комунального майна буде здійснюватись через електронну торгову систему. Тобто, розпочався новий етап – публічні онлайн аукціони з рівними можливостями для усіх потенційних орендарів, – розповів Віталій Максименко. – Постановою Кабінету Міністрів України затверджено Порядок передачі в оренду державного та комунального майна, аелектронні аукціони відбуватимуться через торгову систему ProZorro», – повідомив посадавець.

Також з використанням електронної торгової системи ProZorro проводяться електронні аукціони для продажу державних об’єктів малої приватизації.

Тож районні державні адміністрації та територіальні органи Міністерств, інших центральних органів виконавчої влади мають провести аналіз ефективності використання державного майна, що перебуває у них на балансі.

Також у рамках проведення децентралізації, укрупнення районів у Сумській області потрібно здійснити інвентаризацію державного майна, що не буде використовуватись, та розглянути питання щодо його приватизації або передачі в оренду.

Джерело: