Валерій Волков: Держава має звернути увагу на село і на прикладі кооперативу «Ярославна» налагодити організацію міні-ферм 

Діяльність та розвиток сільськогосподарського споживчого кооперативу «Ярославна», який на Путивльщині заснував депутат облради Валерій Волков, може стати перспективним досвідом для всієї країни.

Поки з екранів телевізорів чиновники розмірковують, як відродити більшість українських сіл та повернути заробітчан на батьківщину, депутат облради Валерій Волков не стоїть осторонь проблеми і самостійно шукає можливості для підтримки та розвитку територій. На його думку, сьогодні одним із ефективних шляхів на шляху до розвитку села може стати створення міні-ферм (від 7 до 70 одиниць поголів’я корів). Перші стимули для старту такого фермерського руху у Путивльській громаді він вже зробив. Так, депутат облради Валерій Волков профінансував ремонт дороги між селами Скуносове і Корольки, яка вестиме до нового сучасного молочного виробництва, що планує відкрити кооператив «Ярославна», побудував цех для переробки молочнокислої продукції, ввів у експлуатацію сучасний готельний комплекс для житла майбутніх сімейних фермерів з усіма зручностями, провів 8 км газопроводу та 2км водопроводу для села. Наразі закінчується розробка проєкту для будівництва двох міні-ферм по 70 голів із загальним доїльним цехом за новітньою технологією.

“Наш кооператив пройшов великий шлях розвитку. І сьогодні ми не стоїмо на місці, а реалізуємо новий амбітний проект, який дозволить створити нові робочі місця та забезпечити надходження до бюджетів всіх рівнів – будівництво нового сучасного молочного заводу. Плануємо там організувати випуск екологічно чистої продукції, з якою у перспективі можемо вийти на експорт. Маючи великий досвід у цій сфері, готовий підставити плече допомоги і на прикладі власного кооперативу показати усім бажаючим, як треба це робити і з чого починати”, – підкреслив Валерій Волков.

Він додав, що вагомим поштовхом для розвитку міні-ферм стала б державна підтримка у вигляді безвідсоткових кредитів чи спеціальної пільгової програми.

Для того, аби перенести це питання на державну площину, Валерій Волков хоче запросити Президента України, голову Сумської облдержадміністрації, очільника обласної ради та народних депутатів від Сумщини, аби вони відвідати 3 жовтня Путивль, який цього дня відзначатиме День міста, та наочно побачили можливості кооперативу «Ярославна» й масштабували їх на рівні країни. Серед іншого також щоб ознайомилися з реалізацією одного із проектів підприємства – оновленою дорогою, яку планують відкрити та освятити 3 жовтня, після Хресного ходу пам’яті св.Іоанна Путивльського, який пройде під патронатом владики Романа.

“Я буду звертатися до керівників області та народних депутатів, щоб вони підтримали нас та допомогли запровадити на Сумщині пілотний проект – державну підтримку для організації молочного виробництва в селах області. Маю надію, що у нас все вийде і ми зможемо втілити у життя амбітну мету – відродити села Сумщини, щоб вони стали перспективними та комфортними для проживання територіями”, – акцентував Валерій Волков.

Він також додав, що з відкриттям дороги, яку відремонтував кооператив «Ярославна», відкриється можливість впровадити в життя те, про що давно говорили усі попередні уряди.

«Зараз створені всі умови для організації кооперативного молочного виробництва в нашій країні та на Путивльщині, зокрема. Потрібно дати всім бажаючим можливість працювати в кооперації з державою, реалізувати потужний робочий потенціал на відродження наших сіл», – наголосив депутат облради Валерій Волков.