У трансгендерів і тих, хто не визначився зі статтю частіше зустрічаються аутизм або розлади психіки

Вчені з Кембриджського університету встановили, що у трансгендерів і не визначилися з підлогою (небінарних людей) аутизм та інші психічні розлади зустрічаються частіше, ніж у цісгендерних людей – тобто тих, чия гендерна ідентичність збігається з біологічною статтю.

Результати спостережень дослідників опубліковані в журналі Nature Communications.

У своїй роботі психологи і психіатри Кембриджа проаналізували п’ять наборів даних, заснованих на онлайн-опитуваннях майже 642 тисяч осіб.

У всіх п’яти наборах даних у трансгендерів та людей з небінарним гендером аутизм діагностували значно частіше, ніж у цісгендерних жінок, чоловіків і цісгендерних людей в цілому (відношення шансів склало від 3,03 до 6,36).

У чотирьох з п’яти наборах даних співвідношення збереглося після врахування віку і освіти. І навпаки, в тих же чотирьох наборах відсоток трансгендерних людей і людей з небінарним гендером був вище серед тих, у кого діагностували аутизм.

Потім автори проаналізували результати чотирьох опитувальників про риси, пов’язаних з аутизмом – коефіцієнти аутизму, систематизації, емпатії і сенсорного сприйняття – у людей з різними гендер.

У трансгендерних людей і людей з небінарним гендером три коефіцієнта, крім емпатії, були в середньому вище, ніж у цісгендерних. Ефект спостерігали як у тих, кому діагностували аутизм, так і у інших, проте в першому випадку різниця була виражена сильніше. Значить, у людей, чия гендерна ідентичність не збігається з біологічною статтю, частіше зустрічаються аутистичності риси, навіть якщо у них немає діагнозу «аутизм».

Вчені також досліджували частоту зустрічальності шести інших психічних розладів (синдрому дефіциту уваги і гіперактивності, біполярного розладу, депресії, шизофренії, порушення здатності до навчання і обсесивно-компульсивного розладу) у людей з різними гендер. Частота діагнозів всіх шести розладів (особливо шизофренії і депресії) була вищою у трансгендерних людей і людей з небінарним гендером.

Автори висловлюють кілька гіпотез про те, чому поява психічних розладів пов’язано з гендером. По-перше, аутистичності особистості спочатку гірше вписуються в звичні соціальні норми. По-друге, відомо, що деякі пренатальні механізми, які визначають розвиток мозку (наприклад, статеві гормони), можуть бути пов’язані як з розвитком аутизму, так і з моделлю гендерної поведінки. Нарешті, трансгендерні люди більш уразливі до психічних розладів, адже вони схильні до стресу через неприйняття суспільства і дискримінації.

Джерело: