Сумський відділ охорони здоров’я не бачать нічого поганого в тому, що в амбулаторії приймають і дорослих, і дітей

Жителі Хіммістечка і прилеглих районів, які обслуговуються в амбулаторії на вул. Парковій, 1, обурені тим, що в одному приміщенні з тісними коридорами шириною в два метри ведеться прийом як дорослих, так і дітей.

Додатково до всього там же розміщена і лабораторія, де здають аналізи пацієнти з непідтвердженими, а то і зовсім не встановленим діагнозом.

Це питання розглядалося 5 серпня на засіданні депутатської комісії Сумської міськради з охорони здоров’я. Сумчанка Надія Мірошниченко розповіла членам комісії, що вперше дізналася про такий стан справ в листопаді минулого року, коли вона захворіла і отримала направлення на аналізи в амбулаторії на вул. Парковій, 1. Тоді-то вона і побачила, що там разом з дітьми від народження приймають і дорослих (причому всіх упереміш – і хворих, і здорових), та ще й беруть аналізи.

– Коли я прийшла туди, це як раз був вівторок, як потім з’ясувалося – день здорової дитини. Я була обурена, що все це відбувається в одному приміщенні! І не тільки я – всі ми, хто в той день був у амбулаторії.

За словами жінки, на їх перше звернення з цього приводу, яке підписали 47 осіб, міський відділ охорони здоров’я надіслав відписку з посиланням на пункт 7 Положення про амбулаторії, який не має ніякого відношення до суті поставленого питання. У ньому тільки сказано, що в амбулаторії можуть працювати як лікарі загальної практики сімейної медицини, так і лікарі-терапевти та педіатри. Але, за словами людей, цей факт ніхто і не заперечує! Питання в тому, що згідно із законом одночасний прийом дітей і дорослих в одній амбулаторії можливий тільки при вестибюльной, а не коридорній системі розташування приміщень, а також при розміщенні кабінетів не менше ніж на 3,2 м один від одного, та ще й з роздільними входами (з вулиці. – А.А.). Це прописано, зокрема, у Порядку надання первинної медичної допомоги (п.8) від 19.03.2018 р, Положенні про амбулаторії (п.п.5, 6, 9 розділу 1 і п.6 розділу 2), а також в діючих госстройнормах. Точно так само не передбачено нормативними документами та розташування лабораторії в приміщенні амбулаторії з коридорній системою приміщень.

– Куди ми тільки не писали – в МОЗ, НСЗУ, одному з наших нардепів. В результаті мер Олександр Лисенко пообіцяв, що питання буде вирішене, для лабораторії знайдуть окреме приміщення, так само як і для прийому дорослих окремо від дітей. В результаті на початку червня нам повідомили, що ЦПМСП №1, якому належить амбулаторія на вул. Парковій, 1, виділено додаткове приміщення в тій же будівлі (звідки виїхала жіноча консультація. – А.А.), так що є всі умови для розміщення лабораторії та розмежування потоків пацієнтів.

Однак до сих пір нічого не змінилося. «Розмежування» пацієнтів полягає лише в тому, що розділили години прийому: з 8.00 до 10.00 – нібито тільки здоровий прийом. Але по факту навіть цей графік не дотримується. Наприклад, 21 липня (це був четвер – день здорової дитини) о 8.30 проводився прийом здорових дітей і в той же час по всьому коридору під кабінетами сиділи в черзі хворі дорослі! Лабораторія теж досі на тому ж місці, де і була. Загалом, все як і раніше в одній купі, в одному вузькому коридорі – дорослі і діти, хворі та здорові, і тут же аналізи. Ви не уявляєте, скільки це людей, адже по цій амбулаторії вже укладено 39 тисяч декларацій!

Однак у чиновників міського відділу охорони здоров’я – своє бачення ситуації.

– Робота амбулаторії загальної практики сімейної медицини на вул. Парковій, 1, організована відповідно до сучасних вимог медреформи і не суперечить ніяким нормативним документам. На сьогодні сімейна амбулаторія – це загальноприйнята світова практика, – заявила заступник начальника відділу охорони здоров’я Сум Наталія Кіпенко. – Та й лабораторії як такої на вул. Парковій, 1, немає. Там є тільки аналізатор сечі і аналізатор крові, які дають результат протягом 15 хвилин, тобто – дуже швидко. І ці результати потім передаються безпосередньо лікарям, тобто ніхто туди (в лабораторію. – А.А.) по другому колу не ходить. Крім того, зараз впроваджена попередній запис до лікаря (онлайн або по телефону), як раз для того, щоб кожен приходив на свій час і не було черг і стовпотворіння в коридорах. Час для прийому здорових дітей виділено окремо, а для пацієнтів з ознаками інфекційного захворювання організований прийом в окремому кабінеті, ізольованому від решти. Хоча більшість таких пацієнтів зв’язуються з лікарем по телефону і отримують рекомендації або, при необхідності, домовляються про прийом на дому. Тому говорити про те, що на вул. Парковій, 1, ми створюємо потенційну загрозу, не можна. Так, дійсно, там вузькі коридори, але ця будівля будувалося ще за радянських часів, і на сьогодні немає можливості якось перебудувати його – типове приміщення. Як вже було сказано, ЦПМСП №1 рішенням сесії передано розташоване поруч, в цьому ж будинку, приміщення колишньої жіночої консультації. Але місяць тому там виникли проблеми з каналізацією. Оскільки ці приміщення знаходяться на першому поверсі житлового будинку, цим питанням зараз займаються департамент інфраструктури та обслуговуюча організація. Яка сума там потрібна і на скільки затягнуться роботи, я поки не можуть сказати. Вони зараз визначаються, чи то проблема у внутрішньобудинкової системи, чи то в дворової каналізації. Але як тільки ця проблема буде вирішена, ми зможемо відкрити це приміщення. У ньому можна організувати забір аналізів і кабінети, щоб вести прийом дорослих окремо від дітей.

У підсумку, оскільки проблему з ремонтом каналізації на вул. Парковій, 1, не можуть вирішити вже цілий місяць, депутати доручили міському відділі охорони здоров’я негайно створити комісію з цього питання, в яку обов’язково повинні увійти представники громади, самого міського відділу охорони здоров’я, члени профільної депутатської комісії і профільний заступник мера Максим Галицький. Залишається сподіватися, що створення чергової комісії не затягне вирішення проблеми, як це у нас часто буває …

Джерело: