У Сумській районній лікарні розповіли, коли розгорнуть ліжка для пацієнтів із COVID-19

У лікарнях Сумщини зайнято майже 90% ліжок, призначених для розміщення хворих на коронавірус. Таку інформацію оприлюднив МОЗ України. У сумських лікувальних закладах розгортають додаткові ліжка. Зокрема, у Сумській центральній районній лікарні планують відкрити відділення для пацієнтів з COVID-19, передає suspilne.media.

В одноповерховій будівлі нинішньої поліклініки Сумської ЦРЛ раніше було інфекційне відділення 5-ї лікарні. Протягом кількох тижнів лікарів звідси виселять в інші приміщення. Залишиться тільки лабораторія, а в грудні тут має запрацювати відділення для лікування пацієнтів з коронавірусом та з підозрою на інфікування — на 50 ліжок, — розповів головний лікар Володимир Поцелуєв.

«Вже закінчуються проєктні роботи по кисню. Вже оголошені тендерні процедури на придбання кріобалонів під цей кисень. Не зрозуміло, чому не можна внести придбання кріобалонів без тендерних процедур, напряму. І ми цілий місяць будемо чекать, поки проведемо тендер. Дуже багато ліків, які сьогодні в нас потребують, але їх немає в Нацпереліку. Кошти є, але придбати ми не можемо, наприклад, дезінфікаційні препарати, не всі антибіотики є. Пакет з НСЗУ на «ковід» в нас є тільки на мобільну бригаду. Зараз ми також подали, бо в нас по 380 викликів, на другу бригаду – чекаємо відповіді. І зараз заповнюємо пакет на лікування пацієнтів з коронавірусом. Не сьогодні — завтра будемо віддавати», — розповів Поцелуєв.

Як розповів Володимир Поцелуєв, на відкриття відділення потрібно 1,9 млн грн — на кисневе забезпечення, кріобалони, проєкти й ремонти.

Питання виділення цих коштів наразі розглядають в обласній раді та адміністрації. Із Сумською районною адміністрацією та радою є домовленість, якщо за жовтень буде перевиконання коштів, то на початку листопада сесія районної ради їх виділить на ремонт відділення.

У ЦРЛ уже є 6 апаратів штучної вентиляції легень, 12 кисневих концентраторів, хочуть закупити ще 15 концентраторів. Будують приміщення для проведення комп’ютерної томографії, вже підготовлені лікарі.

За словами Володимир Поцелуєва, відділення розраховують відкрити у грудні. Ліжка, в основному, будуть для пацієнтів середньої тяжкості, більш важких хворих прийматиме 5 лікарня.

За останні тижні у Сумах відкрилося два додаткових відділення для лікування хворих із коронавірусом – у лікарнях №4 та №5. Всі ліжка у них вже зайняті.

«Ми розгорнули ще в понеділок минулого тижня 25 ліжок і в четвер 25 ліжок в лікарні №5. На сьогодні там ми маємо 125 ліжок. На цьому тижні планується ще розгортання додатково 50 ліжок також в лікарні №5. В 4-й міській лікарні ми на сьогодні маємо 30 ліжок. Подані заявки до Міністерства охорони здоров’я щодо дозволу розгортання цих ліжок на базі центральної районної лікарні — планується 50 ліжок, і на базі госпіталю для ветеранів війни – планується 30 ліжок», — розповіла начальниця відділу охорони здоров’я Сумської міськради Олена Чумаченко

Також 23 жовтня планують розгорнути додатково 15 ліжок в 4-й лікарні.