У Сумській області залишилося три дози сироватки проти ботулізму

На Сумщині за останній тиждень зареєстрували два випадки захворювання на ботулізм. Сироватка для лікування цієї інфекції востаннє надходила в область 2019 року. Нині залишилось три дози, повідомила головна інфекціоністка області Ірина Троцька, передає suspilne.media.

У жительки Ромен виявили ботулізм. Діагноз встановили за клінічними ознаками. Жінка лікується в районній лікарні міста. Лабораторно діагноз не підтверджували, розповіла Ірина Троцька. «Хвора звернулася на 10 добу після початку захворювання, коли весь токсин всмоктався у тканини організму, його практично не можна знайти в крові шляхом біологічної проби. Ця хвора вживала гриби домашнього приготування, це дуже гарне середовище для розмноження в цих грибах ботулотоксину», — сказала лікарка.

За словами заступниці головного лікаря Роменської ЦРЛ Лариси Жидкової, жінка перебуває в інфекційному відділенні, її стан стабільний.

Це — другий випадок ботулізму на Сумщині цього року. 8 липня, на другий день після початку нездужання, до Глухівської лікарні звернувся чоловік з ознаками ботулізму. «На сьогоднішній день хворий переведений в неврологічне відділення у задовільному стані. У домашніх умовах була приготовлена риба. Сам готував і сам їв. Була сироватка в м. Шостка, яку перерозподілили нам, це було протягом кількох хвилин», розповів в.о. генерального директора Глухівської ЦРЛ Сергій Носков.

За словами головної інфекціоністки області Ірини Троцької, 2019 року Сумщина отримала 6 доз протиботулінічної сироватки, вартістю близько 100 тисяч гривень за кожну. Наразі використали 3 дози.

Джерело: