У Сумській області медпрацівникам почали робити щеплення від грипу

Медичним працівникам Сумської області почали робити щеплення від грипу. Кошти на це дають медичні заклади, в яких працюють люди. Населення ж має щеплюватися за власний рахунок. Чи вже з’явились вакцини в аптеках, і скільки вони коштують — дізнавались журналісти Суспільного.

Наталя Солдаткіна другий рік працює сімейним лікарем. Для неї та її колег, каже, закупили вакцину від грипу.

«Лікарі, вчителі, освітяни – всі ми працюємо з дуже великим навантаженням, дуже багато людей через нас проходить, особливо через лікарів: через нас здорові люди не йдуть. До нас усі приходять хворі, тому — так, нам потрібно робити щеплення від грипу, щоб в першу чергу захистити себе і також, звичайно, наших пацієнтів», — говорить лікарка.

Для пацієнтів процедура буде відрізнятися. Їм потрібно самостійно придбати вакцину в аптеці і привезти до амбулаторії, де робитимуть щеплення. Вакцина повинна бути в сумці-холодильнику. Якщо такої немає в аптеці, то її можуть надати в амбулаторії, розповіла лікарка.

Вакцину, якою щеплюватимуть медиків у цьому центрі первинної-медико санітарної допомоги, чекають наступного тижня, говорить Наталія Солдаткіна.

Кого саме вакцинувати і за скільки, вирішують самі заклади, пояснила начальниця міського управління охорони здоров’я Олена Чумаченко. «У цьому році заплановано щеплення безкоштовно 186-ти медичних працівників. Інший медперсонал та населення міста мають змогу придбати вакцину за власний кошт і провести щеплення», — розповіла Чумаченко.

В області ж планують щепити понад 16 тисяч медпрацівників. «За інформацією керівників закладів охорони здоров’я, виділено більше 134 тисяч гривень для щеплень, і щеплення почалися. Немає конкретної якоїсь установки для того, щоб якоюсь конкретною вакциною щеплювати, тому медичний заклад сам визначається з видом вакцини», — пояснила заступниця начальника обласного управління охорони здоров’я Галина Хомета.

Вакцини від грипу не входять до числа обов’язкових. Усі, хто планує щепитись, купує її самотужки. За словами Олени Чумаченко, в середньому вакцини коштуватимуть 300 грн.

В аптеках, які обійшли журналісти, вакцин від грипу не виявилося.

Вакцинацію від грипу проводять і приватні клініки. В одній із таких повідомили, що вакцинація коштуватиме 650 гривень. Щеплять від чотирьох штамів грипу однією вакциною.

За інформацією обласного лабораторного центру, цього сезону чекають три нові штами грипуЦе — А Н1N1 ГУАДОНГ МАОНАН, він відомий з 2019 року, штам А Н3 N2 ГОНКОНГ — також 2019 року та грип В ВАШИНГТОН 2019 року. Їхня поява, на думку завідувачки відділенням особливо небезпечних інфекцій Галини Христенко, може ускладнити ситуацію, враховуючи епідемію коронавірусу.

За розрахунками МОЗу, вакцини французького, нідерландського та корейського виробництва мають надійти в Україну в кількості 665 тисяч доз до кінця жовтня. Це будуть три типи вакцин, які були в продажі й минулого року.