У Сумській мерії так і не придумали, що робити з місцевими підприємцями

Попадання Сум в червону зону епідемічної небезпеки і пов’язане з цим посилення карантинних обмежень наробили багато шуму серед городян. І в першу чергу – серед представників малого та середнього бізнесу, заклади яких знову потрапили під закриття.

Це ресторани і кафе, кінотеатри, ТРЦ, спортивні та фітнес-зали, непродовольчі магазини, заклади побутового обслуговування (перукарні, салони краси і т. П.).

10 жовтня підприємці вийшли на площу Незалежності з вимогою не забороняти роботу їхніх закладів, інакше вони просто втратять свій бізнес, а місто – податки. Багато з них досі не оговталися після першої хвилі суворого карантину, яка була навесні. За цей час у них накопичилися великі борги, і вже зараз в умовах обмежень не буде можливості виплачувати зарплати працівникам.

До мітингувальників вийшов мер Олександр Лисенко. Він сказав, що на місцевому рівні у них, на жаль, немає повноважень пом’якшити встановлені урядом обмеження. І 10 жовтня як обласна, так і міська комісії з ТЕБ та НС прийняли саме ті обмеження, які визначила державна комісія. Але якщо ситуація буде поліпшуватися, у них буде можливість переглянути і пом’якшити обмеження раніше встановленого двотижневого терміну, а саме – через тиждень.

Однак підприємців такий розклад не влаштовував. Представник ТРЦ «Лавина» заявив, що вони не будуть закриватися з 12 жовтня. Інші підприємці теж сказали, що мають намір працювати і далі.

На наступний день, 11 жовтня, було призначено позачергове засідання виконкому, і підприємці знову вийшли на центральну площу міста, влаштувавши акцію протесту під стінами мерії. Цього разу Олександр Лисенко запросив кількох представників бізнесу до себе в приймальню, і переговори продовжилися там. Однак досягти якоїсь конкретної домовленості так і не вийшло. Це стало зрозуміло, коли нарешті почалося засідання виконкому:

– Представники малого і середнього бізнесу сьогодні готові максимально дотримуватися карантинні обмеження і все санітарно-гігієнічні та санітарно-протиепідемічні норми, але нам все-таки доведеться на якийсь час обмежити роботу цих закладів, так як це може бути передбачено постановою Кабміну, – сказав градоначальник, звертаючись до членів виконкому.

Однак не всі погодилися з такою постановкою питання і стали на захист інтересів підприємців. Так, Олександр Байдак заявив, що це абсолютно незрозуміле і нез’ясовне з точки зору логіки поділ на тих, кому можна працювати, і тих, кому не можна. Адже, на його думку, в тій же перукарні або спортзалі набагато легше контролювати потік відвідувачів і організувати роботу так, щоб дотримувалася соціальна дистанція, норма по кількості одночасно знаходяться в приміщенні людей і регулярна дезінфекція поверхонь, ніж, скажімо, в продуктових магазинах, супермаркетах і маршрутках, де, власне, і відбувається найбільше порушень. І якщо вже виконком, комісія з ТЕБ та НС та головний санлікар країни вважають масковий режим, дотримання дистанції в 1,5 метра і наявність антисептика достатніми заходами безпеки для того, щоб могли працювати продовольчі магазини, то чому при дотриманні тих же умов не можуть працювати непродовольчі? За великим рахунком, головне тут – організувати контроль дотримання всіх встановлених обмежень, а не розділяти закладу на потрібні і непотрібні, важливі і не важливі.

А.Байдак запропонував прорахувати і встановити чіткі норми, скільки квадратних метрів має припадати на одного відвідувача в приміщенні, і строго це контролювати. Якщо це має бути, наприклад, 10 квадратів на одну людину, то яка різниця, зайшов ця людина за продуктами або за одягом? І як закриття ТРЦ, непродовольчих магазинів допоможе перервати ланцюжок передачі інфекції, якщо маса інших магазинів, а також громадський транспорт працюватимуть так само, як і раніше?

Але радник мера Віктор Волонтирець нагадав, що ці обмеження і заборони встановлює не виконком: вони прописані для червоної зони епідемічної небезпеки на законодавчому рівні – Кабміном і Держкомісією з ТЕБ та НС. І доцільність і ефект від їх запровадження обґрунтовують фахівці – медики та епідеміологи. І головне – у виконкому немає законних повноважень на власний розсуд встановлювати якісь пом’якшення карантинних обмежень в червоній зоні.

У підсумку після тривалих дебатів прийти до єдиної думки в цьому питанні членам виконкому так і не вдалося. Тому мер запропонував зняти цей пункт з розгляду, доопрацювати його і знову зібратися в один з найближчих днів, щоб прийняти конструктивне рішення.

shans.com.ua