У Сумських дитсадках і школах – новий підхід до процесу організації харчування дітей

Щоб харчоблоки та їдальні навчальних закладів відповідали вимогам міжнародної системи НАССР (система аналізу ризиків, небезпечних факторів і контролю критичних точок), їх грунтовно доводять до ладу.

У Сумській школі №23 на пр. Лушпи роботи почалися ще в минулому році – там капітально ремонтують і харчоблок, і їдальню. Справа в тому, що коли в 1988 році об’єкт здавався в експлуатацію – згідно з проектом там не було харчоблоку, де кухарі готували б гарячі страви. Була передбачена тільки їдальня і приміщення для підігріву (зберігання) напівфабрикатів, які повинні були підвозити до школи. Спеціальні цеху (овочевий, м’ясний, рибний і ін.) Були відсутні. Однак місця було достатньо, щоб по можливості облаштувати те, що потрібно для харчоблоку (в школі харчуються більше тисячі дітей), а тепер саме час – зробити крок до стандартів НАССР, пише shans.com.ua.

– Проектно-кошторисна документація була розроблена з урахуванням всіх вимог, розміщення необхідних зон і цехів – адже у нас так звана «червона зона» приготування їжі не була ізольована від їдальні, де діти брали їжу, – розповідає директор школи Наталя Педяш. – Загальна сума договору – 3,53 млн. Грн. (Без обладнання). Роботи були розподілені на два роки. У минулому році будівельники повністю облаштували вентиляційну систему, виконали демонтаж і установку вікон, дверей і укосів. Було освоєно майже 1,8 млн. Грн. Цього року підрядник приступив до основних будівельних робіт. Обсяг великий – пристрій перегородок, підвісних стель, системи опалення, підлог з керамічних плит, облицювання стін. Плюс електромонтажні та пусконалагоджувальні роботи. На все передбачено 1,7 млн. Грн. До 1 вересня завершити капремонт не встигнемо – через коронавируса є затримки з постачанням матеріалів.

В оновленому харчоблоці з’явиться нове обладнання, на закупівлю якого спрямована фіксована сума коштів (200 тис. Грн.), Яку школи щорічно отримують з міськбюджету. Також за 118 тис. Грн. в шкільну їдальню купили нові стільці за депутатські кошти Анатолія Сагача.

«Ми вже купили новий промисловий холодильник, електроплити, м’ясорубку, картофелеочістітельной машину, – уточнила директор. – Поки ще відкрите питання по посудомийній машині і системі подачі їжі (щоб уникнути скупчення дітей, планують встановити дві механічні стрічки) ».

Оскільки школа №23 – одна з найбільших в місті, в ній виконується великий обсяг ремонтних робіт. А ось в Сумській школі №25, що в Роменському мікрорайоні, обсяги не такі масштабні. У цьому році на ремонт харчоблоку, який вже на завершальній стадії, з міськбюджету виділили 200 тис. Грн.

«Ми ввели овочевий цех, – демонструє директор школи Лідія Голуб. – Ремонтуємо дві комори, санвузол, зробили комфортну роздягальню, душові та туалет для персоналу, замінили мережі електропостачання і каналізації. Все робиться для того, щоб в нових умовах забезпечити дітей правильним безпечним харчуванням. Через два тижні роботи на харчоблоці будуть вже закінчені ».

Також в школі за сприяння депутатів – Ігоря та Юрія Перепека та Геннадія Гризодуба – випускників навчального закладу – ремонтують уже третю рекреацію. У минулому році в школі в рамках міської програми була проведена термомодернізація – тепер в класах тепло і затишно.

Крім цих шкіл, за словами в.о. начальника міськуправління освіти Тетяни Дриги, ремонт триває в їдальні школи №26 і в харчоблоках дитсадків №12 «Олімпійський», №30 «Чебурашка» та №32 «Ластівка». У школі №20 і чотирьох садах – №7 «Попелюшка», №20 «Посмішка», №35 «Дюймовочка» та №15 «Перлинка» – роботи в харчоблоках вже виконані.

В цілому за останні 5 років на ці цілі з міського бюджету витрачено понад 10 млн. грн.

Джерело: