У Сумах зростає захворюваність на коронавірус та потреба у госпіталізації хворих

Про ситуацію із захворюваність на коронавірусну інфекцію у місті Суми говорили під час брифінгу у міській раді в. о. начальника відділу охорони здоров’я Олена ЧУМАЧЕНКО, в. о. директора КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 1» Алла ОВОДЕНКО, лікар-інфекціоніст КНП «Клінічна лікарня № 5» Наталія ТАРАСОВА та міський дитячий позаштатний інфекціоніст Марина КОРНІЄНКО.

Олена Чумаченко одразу зауважила, що рівень захворюваності в обласному центрі зростає надзвичайно швидко. Вже наприкінці минулого тижня щодня виявляли понад 60 хворих, а у понеділок таких було 65. Тож, нині в місті відзначається суттєве навантаження на лікарську мережу, коли зросли звернення пацієнтів із ознаками пневмонії до сімейних лікарів, а також наявне перевантаження ліжкового фонду хворими з тяжким перебігом коронавірусної хвороби та її ускладненнями.

Крім того, в понеділок були зафіксовано два летальних випадки (жінка 72 років та чоловік 68 років), а у вівторок – померла ще одна літня жінка, яка перебувала на апараті ШВЛ.

У другій половині серпня хворих сумчан були змушені госпіталізувати до лікарень Білопілля і Тростянця, адже обласна інфекційна лікарня, яка була визначена закладом «першої хвилі» вже була переповнена. Тому з 22 серпня були змушені відкрити для госпіталізації реанімаційне відділення лікарні «другої хвилі» – № 5. Але вже цього понеділка додали ще одне відділення і на розгляді у Міністерстві охорони здоров’я заявка на відкриття відділення для стаціонарного лікування в лікарні № 4.

Нараз, госпіталізовано 34 хворих, але, враховуючи обмеженість ліжкового фонду, змушені надавати допомогу вдома тим хворим, які мають лікуватися в стаціонарі. Сьогодні 94 сумчанина отримують лікування від сімейних лікарів удома.

Але, хворіють, власне. й самі лікарі – таких нині на лікуванні 43.

«Ситуація в Сумах ускладнюється, зростає кількість хворих з важким перебігом, тож ми дуже просимо сумчан не легковажити з коронавірусною інфекцією, а дуже серйозно поставитися до нинішнього розвитку подій, – наголосила Олена Чумаченко. – Варто суворо дотримуватися заходів профілактики: додержуватися соціальної дистанції, правил гігієни рук та гігієни кашлю, використовувати засоби індивідуального захисту (респіратори або маски). У разі відсутності доступу до проточної води з милом, використовувати антисептики для гігієни рук. Просимо без потреби не відвідувати магазини, ринки та інші місця, де є скупчення людей».

Вона також закликала сумчан бути самосвідомими і нести відповідальність за своє здоров’я, а не перекладавати її лише на медичних працівників. До того ж, ще й досі не усі сумчани уклали декларації з сімейними лікарями, що також може ускладнити їхнє лікування.

За словами в. о. директора КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 1» Алли ОВОДЕНКО, нині в рази збільшилося навантаження на лікарів первинної ланки. Так, на домашньому лікуванні перебувають 302 сумчанина, ще 724 — на самоізоляції.

На перших поверхах амбулаторій ЦПМСД № 1 облаштовані так звані «ковідні» кабінети, куди направляються пацієнти з підвищеною температурою, кашлем тощо, аби не допустити їх контактування з іншими пацієнтами. У таких кабінетах відбувається огляд хворих, за потреби відбирається біологічний матеріал. Наразі кількість таких кабінетів збільшують, як і кількість лікарів, які працюють у них.

Також Алла Оводенко повідомила, що нині ухвалюється рішення щодо закриття вільного запису до сімейних лікарів через електронну систему, аби зменшити наплив пацієнтів та шляхи можливого зараження. «Якщо є потреба – зв’яжіться з вашим сімейним лікарем телефоном, і отримаєте від нього алгоритм подальших дій. Кваліфіковану консультацію вам нададуть і у Контакт-центрі ЦПМСД № 1 за телефонами 78-77-00, (050)4702003, який працює з 8:00 до 18:00, – наголосила керівник Центру первинної медико-санітарної допомоги № 1. – Не варто за кожним рецептом чи направленням особисто приходити до лікаря, більшість послуг можна отримати онлайн чи телефоном, тож шануйте та бережіть не лише себе, а й своїх близьких та оточуючих».

Лікар-інфекціоніст лікарні № 5 Наталія ТАРАСОВА повідомила, що 27 ліжок відкритого наприкінці серпня реанімаційного відділення швидко заповнилися, і вже у понеділок у закладі були змушені розгорнути ще 20 у ще одному відділенні.

За цей час було госпіталізовано 50 хворих з підозрою, у 23 з яких підтвердилася коронавріусна інфекція, ускладнена двосторонньою пневмонією. Лікар наголосила, що вже на третій-п’ятий день у хворих з’являються ознаки пневмонії, яка швидко прогресує, і в стаціонарі перебувають сумчани з ураженням легеневої тканини від 40 до 85%.

«Нині у лікарні перебувають 34 людини з підозрою на COVID-19, з них дев’ять тяжких – на кисневій підтримці та троє – на апараті ШВЛ», – на жаль, у вівторок вранці одна з них, жінка, померла», — повідомила Євгенія Тарасова.

Більшість із тих, хто перебував у стаціонарі, – жінки (27 з 50). Нині у закладі відчувається нестача медперсоналу, тому подальше розгортання ліжок – неможливе.

Свою специфіку захворюваності мають діти, повідомила міський дитячий інфекціоніст Марина Корнієнко. Фахівець зауважила, що у дітей клінічні прояви хвороби більш широкі, до зони ураження потрапляють не лише легені, а й кишківник, відмічається неконтрольовані запалювальні процеси тощо.

З підозрою на коронавірусну інфекцію у Дитячій клінічній лікарні Св. Зінаїди була обстежена 371 дитина, у 16 з яких були госпіталізовані з підтвердженим діагнозом у середньому та важкому стані перебігу хвороби. У вівторок був виписаний останній з них.

Лікар зізналася, що лікування дітей потребує не лише великих фізичних зусиль, але й великого емоційного навантаження. «На жаль, маю враження, що наше суспільство у ставленні до коронавірусної інфекції перебуває нині у епосі середньовіччя – заперечуючи очевидні речі, зневажаючи усі ті елементарні засоби захисту, які людство напрацювало за свою історію, – емоційно сказала Марина Корнієнко. – Давайте не будемо вподобатися середньовіччю, а будемо сучасними людьми ХХІ сторіччя, маючи величезний багаж гігієни та санітарії».

debaty.sumy.ua