У Сумах створюють програму соцпідтримки людей з інвалідністю

Депутатська комісія Сумської міськради з питань охорони здоров’я має намір внести на розгляд депутатського корпусу програму соціальної підтримки людей з інвалідністю, які пересуваються на візках. Таке рішення було прийнято на засіданні 5 серпня.

Проект програми зараз допрацьовує правове управління міськради спільно з департаментом соцзахисту. Як розповів начальник правого управління Олег Чайченко, головна мета програми — полегшити інвалідам на візках доступ до їх житла. Якщо, скажімо, така людина живе в квартирі на першому поверсі, — то по ній планується облаштовувати пандуси, якщо вище (а на сьогодні в Сумах таких близько 60 осіб) — то допомагати в покупці квартири на першому поверсі. Тобто якщо візочник продає свою квартиру, але йому не вистачає грошей на придбання житла на першому поверсі (а воно часто коштує дорожче, так як такі приміщення можна використовувати в комерційних цілях), то відсутню суму йому доплатять із міськбюджету. За словами пана Чайченка, прийняти таку програму хотіли ще в минулому році. Але коли її проект віддали на узгодження в департамент фінансів, там відповіли, що грошей на реалізацію програми немає.

Сьогодні в департаменті фінансів відповідь та ж — грошей немає. Проте, профільна депутатська комісія все одно вирішила (причому одноголосно) винести програму на сесію: якщо депутатська більшість її підтримає, департаменту фінансів так чи інакше доведеться шукати на неї гроші. Тим більше що і фінансування програми передбачається за нинішніми мірками досить скромне — 1 млн грн на рік. Для виплати візочникам матеріальної допомоги (відсутньої суми) на покупку квартир на першому поверсі буде створена комісія, куди обов’язково увійдуть представники громадських організацій інвалідів-візочників. Комісія буде вирішувати питання щодо черговості. І головним критерієм тут буде поверх, на якому візочник живе зараз: чим він вищий, тим проблематичніше такому мешканцеві вибиратися на вулицю і добиратися назад до квартири (якщо немає ліфта або він не працює). Тому той, хто живе, скажімо, на п’ятому поверсі, отримає допомогу раніше, ніж той, хто живе на другому.

З ініціативи профільної депутатської комісії проект програми буде внесений на найближчу сесію міськради, тобто — у вересні.

Джерело: