У Сумах стартував новий сезон арт-проекту про жіночність

Художньо-соціальний проект «Три пелюстки жіночності» існує вже п’ять років. Його героїнями є сумчанки, яких, незважаючи на всі їхні відмінності, об’єднує одне – багатопланова жіноча реалізація.

Кожна з учасниць проекту – мама. Всі вони жіночні і соціально реалізовані. Власне, ці три напрямки: материнство, соціальна реалізація і жіноча складова космічної світової гармонії і названі організаторами трьома символічними «пелюстками жіночності».

У цьому матеріалі ми розповідаємо про одну з трьох учасниць проекту «Три пелюстки жіночності 2020» – Ксенії Гриник.

Ксенія Гриник – волонтер, координатор допомоги Сумському спеціалізованому Будинку дитини, засновник ГО «Kamin».

Народилася в Сумах. У 2009-му році закінчила факультет «Соціальна педагогіка» СГПУ ім.А.С. Макаренко і отримала спеціальність соціального педагога та практичного психолога. Заміжня. Мама двох дітей: молодший – Богдан і старша – Злата. Професійно займалася анімацією і організацією дитячих свят.

З 2018 року на волонтерських засадах активно співпрацює з сумським Будинком дитини. Ця дружба проявляється в цілому спектрі дій – від збору коштів та речей для нагальних потреб інтернату до організації цікавих заходів, що роблять життя його вихованців більш яскравою, веселою і різноманітною.

Також Ксенія офіційно є наставником 15-річної дівчинки Наташі, яка живе в Сумському дитячому будинку ім. С.П.Супруна. Наставництво – це добровільна, безкоштовна підтримка і підготовка до самостійного життя дитини, позбавленої батьківського піклування або живе в установі для дітей-сиріт. Можливість стати наставником з 2016 року з’явилася у всіх громадян України, які хотіли б допомагати вихованцям інтернатів адаптуватися до самостійного життя, не оформлюючи опікунства і не укладаючи інших правових відносин.

Активна громадська діяльність Ксенії прекрасно поєднується з сімейним життям. Вони з чоловіком і дітьми люблять подорожувати. Самостійно, без допомоги турфірм. Причому в досить далекі і екзотичні краї. Наприклад, на острів Шрі-Ланку. Ксенія взагалі дуже сучасна людина, характерний представник покоління живе у відкритому світі, де постійно з’являються нові можливості, гаджети, напрямки розвитку, і де потрібно встигати серед усього цього потоку орієнтуватися, відсівати неактуальне і вибирати своє.

Ксенія Гриник – і це об’єднуюча риса всіх учасниць проекту «Три пелюстки жіночності» – сама по собі сонячна, нібито випромінює світло і душевне тепло. Навколишні це дуже добре відчувають, тому їй і вдається об’єднувати навколо себе людей для добрих справ, яких стає все більше. Нещодавно створена нею громадська організація «Kamin» займається допомогою дітям-сиротам, дітям з інвалідністю та дітям, що живуть в неблагополучних сім’ях.

А ще вона мріє відкрити «Добру школу» – місце, де б підростаюче покоління вчили допомагати іншим – слабким, потребуючим і просто ближнім. За часів, коли все більше вітається розвиток індивідуальності дуже важливо формувати в дітей самозахист від зайвого егоїзму і небайдужість до інших. У звичайній школі цього теж вчать, проте там все ж більший акцент робиться на вивчення основ різних наук. Але добра і співчуття теж потрібно вчитися. В принципі, будь на те позитивна воля влади, така «Добра школа» вже б могла почати працювати. Кадри для неї готові.

За нинішніми поняттями Ксенія ще зовсім молода жінка і у неї багато чого попереду. Але те, що у неї вже є – весь свій багатий, насичений спілкуванням і важливими турботами мікрокосмос вона створила сама. Багато в чому завдяки тому, що в її серці живуть три любові: до свого чоловіка, до своїх дітей і до людей взагалі. А любов, як писав безсмертний Данте, «рухає Сонце і світила». Звідси і впевненість, що у Ксенії вийде реалізувати найсміливіші мрії і грандіозні плани на радість собі і жителям нашого прекрасного (бо тут живуть такі люди) міста Суми.

P.S. У понеділок, 7 вересня в Конгрес-Центрі СумДУ відбудеться презентація підсумків соціально-мистецького проекту «Три пелюстки жіночності», яка буде складатися з відкриття фотовиставки фотохудожниці Ольги Колесникової, присвяченій героїням 2020 року і музично-поетичного перформансу за участю дуету «Because». Вхід вільний. Початок о 18. 00.

Фото: Ольга Колесникова

Джерело: