У Сумах продавали фальсифіковану воду

У судовому порядку доведено законність застосованого штрафу в розмірі 37784 грн. за реалізацію фальсифікованої питної води в м. Суми.

У січні 2020 року до Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області надійшло звернення від споживача щодо придбання питної води ТОВ «Завод «Еко-продукт» зі складу оператора ринку в м. Суми, з датою виготовлення жовтень 2019 року. Разом з тим, Головним управлінням встановлено, що дане підприємство не веде господарської діяльності з виробництва чи продажу питної води «Іволжанська» з 15 червня 2019 року, а згідно реєстру операторів ринку ТОВ «Завод «Еко-продукт» припинив свою діяльність з 17.09.2019.

За результатами опрацювання звернення, спеціалістами Головного управління в січні 2020 року проведені чотири позапланові заходи суб’єктів господарювання, які здійснювали реалізацію та доставку питної води в офіси та квартири в м. Суми.

В ході перевірки було виявлено, що відповідними операторами ринку здійснюється обіг харчової продукції, а саме 172 бутилі води виробництва ТОВ «Завод «Еко-продукт» об’ємом 18, 9 л, на яких була відсутня дата виробництва чи «вжити до…», а на кришці пляшки були наліплені тимчасові стікери з написом «від руки» кульковою ручкою «вжити до березня 2020». Також, було виявлено 24 пляшки об`ємом 6 л з вказаною датою виробництва: 20.09.2019, тоді як ТОВ «Завод «Еко-продукт» як вже зазначалося вище не здійснює виробництво та продаж питної води з 15.06.2019 та припинив свою діяльність з 17.09.2019. Зважаючи на це, вода з вказаною датою виробництва не може бути виготовлена зазначеним виробником, а її маркування не відповідає Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів».

Одночасно, Головним управлінням було винесено рішення про припинення обігу харчових продуктів шляхом негайного проведення вилучення з обігу питної води, походження якої невідоме. На виконання даного рішення, суб’єктами господарювання було проведено утилізацію 196 бутилів фальсифікованої питної води, загальною вагою 3,4 тони.

На підставі матеріалів перевірки Головним управлінням до правопорушників було застосовано штрафні санкції в розмірі 37784 грн. Проте, не погодившись із застосованими штрафними санкціями та винесеними під час здійснення позапланових заходів розпорядчих документів, відповідні оператори ринку оскаржили їх до Сумського окружного адміністративного суду.

Відділом правового забезпечення під час розгляду даної справи в суді доведена правомірність проведеної перевірки, застосованих штрафних санкцій та порядку утилізації фальсифікованої води, у зв’язку з чим рішенням Сумського окружного адміністративного суду відмовлено в задоволенні позовних вимог суб’єктів господарювання.

Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області нагадує, що оператори ринку, які здійснюють реалізацію харчових продуктів або кормів, маркування яких не відповідає законодавству, якщо це не створює загрози для життя та/або здоров’я людини або тварини тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі п’яти мінімальних заробітних плат, а на фізичних осіб — підприємців — у розмірі трьох мінімальних заробітних плат.

Джерело: