Сумський дитячий будинок 28 серпня перевіряли на готовність до нового навчального року працівники Держпродспоживслужби. Інспектували отримання санітарних норм у закладі та дивилися, чи готовий він до роботи в умовах епідемії.
Інспекцію розпочали на вході. Один раз на день тут лікар вимірює температуру працівникам. Два рази на день: зранку та ввечері — дітям. У дитячому будинку живуть 35 вихованців — від 5 до 17 років.
“Жодна стороння людина без необхідності на територію не заходить. Обов’язково всім, хто входить до закладу, вимірюють температуру і записують адреси проживання”, — говорить у коментарі «Суспільному» директорка Сумського дитячого будинку ім. С.П. Супруна Любов Рудика.
За її словами, діти у період карантину за межі закладу виходять лише в супроводі вихователів або дорослих та за наявності захисних масок і рукавичок.
Далі інспекторка перевіряє групи, у яких проводять час діти, та спальні.
“У звичайний період у нас — набагато затишніше: килимки, у кожної дитини є своя м’яка іграшка, з якою вона спить. Але на період карантину все це прибрали”, — говорить Любов Рудика.
Потім йдуть до туалетних кімнат. За словами помічниці лікаря-епідеміолога Сумського міського управління головного управління Держпродспоживслужби у Сумській області Олени Новгородської, внутрішнє оздоблення відповідає вимогам санітарного законодавства. “Поверхня стін та підлоги вкрита плиткою, на стелі — пластик. Кімнати облаштовані індивідуальними кабінками відповідно до вимог. Тобто, діти один одного не бачать. Це зручно”, — говорить вона. Також, зазначає вона, виконана вимога Держпродспоживслужби щодо паперових рушників. “Є рідке мило, працюють всі змішувачі. Ми бачимо, що все дотримується. Засоби індивідуального захисту, зубні щітки стоять у стаканчиках, щоб не контактували”, — додає вона.
Їдальня у дитячому будинку розрахована на 40 дітей. Зараз столи стоять на відстані півтора метра один від одного. Окремо — шафа з посудом, усі місткості промарковані. На харчоблоці так само. За словами директорки Любові Рудики, заклад забезпечений масками, антисептиками та деззасобами. Маски працівники змінюють кожні три години.
“Коли ми знімаємо рукавиці, то не торкаємося до обличчя, кладемо у пакетик, антисептиком або дезрозчином забризкуємо, закриваємо герметично пакет і в контейнер закриваємо. Журналіст: – А потім як будете одягати? – Миємо руки з милом, обробляємо антисептиком і одягаємо”, — розповідає дієтична сестра Людмила Фролова.
Для видачі страв кухарі одягають захисні екрани.
За результатами перевірки Сумський дитячий будинок має отримати акт готовності закладу.
За словами помічниці лікаря епідеміолога міського управління головного управління Держпродспоживслужби у Сумській області Олени Новгородської, наразі у Сумах вже перевірили садочки, школи та центри позашкільної освіти, на черзі – профтехучилища.
“Зауваження: невідповідність вимогам внутрішнього оздоблення приміщення. Садочки вже працюють. Ми їх перевірили і порушень там немає”, — сказала вона.