У Сумах оновили сквер Небесної Сотні

На вул. Петропавлівській у Сумах вже практично закінчили облаштування скверу Небесної Сотні. Уже встановлено і пам’ятник. Нагадаємо, що його автор – відомий український скульптор Катиб Мамедов.

У тендері ж на оновлення скверу перемогло ТОВ «Зеніт-Брук», яке виконало роботи за 1,95 млн. Грн. За словами начальника управління капітального будівництва та дорожнього господарства Віталія Шилова, фірма повинна була покласти клінкерну плитку, прокласти кабель і встановити додаткові ліхтарі, а також висадити дерева – приблизно на 150 тис. Грн. У благоустрій скверу включили і штучне покриття для дитячого майданчика по сусідству.

Автор проекту реконструкції скверу архітектор Юрій Харченко розповів, що планували закінчити всі роботи до свята Покрова Пресвятої Богородиці, 14 жовтня. «Сподіваюся, до середовища якраз встигнемо – потрібно ще вигравіювати на пам’ятнику текст. Також Катиб Мамедов повинен внести останні штрихи в свою роботу », – уточнив він, а також пояснив, чому в сквері довелося перекладати плитку. Адже в 2019 році ТОВ «Сфера АВ» виконало тут капітальний ремонт на 1,2 млн. Грн. Підприємство демонтувало старе асфальтне покриття, прорідити дерева, на доріжки поклало нову плитку, оновило освітлення, ліхтарі, лавки, урни.

І все ж поміняти покриття в сквері було необхідно, оскільки в зв’язку з концепцією, за задумом автора проекту реконструкції, плиткою тут повинен бути викладений хрест, і, власне, на хресті – стояти пам’ятник. Велике навантаження на себе повинен нести і ландшафт. «Це були криваві події. Як нагадування про них, за проектом за пам’ятником повинні бути посаджені червоні кущі і бордові дерева – канадський дуб (він якраз до цієї дати стає червоним). Як би сама природа повинна символізувати скорботу про те, що відбувається в той час на Майдані. На жаль, незрозуміло, чи вийде все це висадити в нинішньому році. Ландшафт ще не вирішене », – нарікає архітектор.

Що стосується пам’ятника Небесної Сотні, то, за словами Ю. Харченко, Катиб Мамедов привозив до Сум вісім різних варіантів. Але архітектори та чиновники, не змовляючись, вибрали саме той, який відкриють у Сумах. Він зображує учасників подій на Майдані, які перетворюються в птахів і відлітають в небо. «До речі, вперше автор застосує в Сумах розтяжку – перехід кольору від темного до світлого. На тлі темного неба, ввечері і вночі, з використанням підсвічування дійсно буде створюватися ефект відлітають в небо душ-птахів », – зазначає Юрій Харченко.

Звичайно ж, у зв’язку з повторним ремонтом скверу просто не могли не з’явитися питання у сумчан та правоохоронців – куди робити стара плитка і навіщо було класти нову? Але автор проекту реконструкції стверджує, що ніяких порушень немає: «Куди поділася укладена раніше сіра плитка? Нікуди, вона складена на базі КП «Міськсвітло», під охороною, і буде застосована на якихось інших об’єктах. Її акуратно зняли і перевезли ».

Є також претензії головного обласного архітектора Володимира Бикова про те, що роботи в історичному центрі проводяться без необхідних дозволів від органів охорони культурної та історичної спадщини. «Але проект пройшов експертизу, до нього не повинно бути ніяких питань», – вважає Ю. Харченко.

Так що сквер практично готовий. Залишилося тільки закінчити ландшафт і зняти покрив з пам’ятника …

shans.com.ua