У Старому Селі встановили пам’ятний знак козакам – захисникам форпосту

27 вересня, в свято Воздвиження Хреста Господнього, в селі Старе Село Сумського району на місці поховання перших козаків і жителів даного населеного пункту (територія Старосільської школи) відбулося урочисте відкриття пам’ятного знака у вигляді козацького хреста. На Хресті викарбувано напис: «Пам’ятний хрест козаків – оборонців форпосту і переселенцям з центральної України, які під проводом осадчого Герасима Кіндратівна заснували Старе Село (1637-1642)».

Ініціатор встановлення Хреста – Староселець, краєзнавець, кандидат педагогічних наук, професор Анатолій Кравченко.

Анатолій Іванович також автор книги про історію Старого Села. Даний Хрест, без перебільшення, можна вважати одним з перших пам’ятних знаків на честь засновників не тільки Старого Села, а й Сум, так як саме Старосільці були першими будівельниками фортеці, а в наслідку – міста Суми. Вони ж і стали його першими корінними жителями.

За словами Анатолія Кравченко, Герасим Кондратьєв – полковник Сумського козацького полку, який заснував село Старе Село і Суми, до переселення на Слобощанщіну був козацьким отаманом в містечку Ставище Білоцерківського полку. У той час Задніпровська Україна входила до складу Польщі, тому Герасим Кіндратович втік зі своїми козаками від польського гніту, а також від насадження православному люду католицизму. Так і було засновано на березі Псла в селі Старе Село форпост (передовий пост, укріплений пункт). Головним завданням даного оборонної споруди було попередження воєвод руських міст Путивля і Рильська про набіги кочівників з Криму. Зі своїм завданням козаки Кондратьєва повністю впоралися, а в 1655 році полковнику було доручено в місті Суми побудувати фортецю.

У 1656-1658 роках дерев’яна Сумська фортеця була побудована, під нею викопали підземний хід до води, насипали навколо неї вал і викопали глибокий рів. Оборонні споруди доповнювалися природними: ріки Псел, Сума і Сумка з трьох сторін оперізували місто.

В 1658 Суми увійшли до складу Білгородської лінії укріплень, яка захищала південні кордони тодішньої держави від нападів кримських татар, і стали центром Сумського слобідського козацького полку.

А перші козаки-переселенці, яких привів на нашу землю Кондратьєв, знайшли упокоєння на кладовищі в Старому Селі.

І ось, через майже чотири століття, на місці їх поховання було встановлено пам’ятний знак. Хрест освятили священнослужителі Української Православної церкви на чолі з благочинним Сумського району протоієреєм Володимиром Глущенко і відслужили молебень в пам’ять про перші покійних Старосельцев.

Нехай душі козаків – наших предків, покояться з миром!

До речі, пам’ятний знак було встановлено на кошти Анатолія Кравченко, ректора СДПУ ім. Макаренко Юрія Лянного і директора Інституту фізкультури Михайла Лянного.

shans.com.ua