У політику на Сумщині повертається найефективніший губернатор!

Невеликий, майже депресивний регіон на північному сході України несподівано показав, що здатний дивувати. На відміну від більшості областей, тут мало кого хвилює – чи переможе восени «Слуга народу» діючу місцеву еліту. Як виявилося, головна інтрига на Сумщині зовсім в іншому: підірве чи місцеву виборчу кампанію (і в якій якості) голова обласної державної адміністрації часів «Партії регіонів» Юрій Чмирь?

Зламані стереотипи

Чому такий ажіотаж в Сумській області викликають не лідери «нових облич», націонал-патріотів або нинішні міцні господарники, а колишній губернатор, після якого змінилися вже чотири глави ОДА? Щоб це зрозуміти, кажуть сумські експерти, потрібно повернутися на 10 років назад, пише znaj.ua.

Після перемоги Віктора Януковича на президентських виборах призначення молодого і амбітного нардепа-регіонала (ще й уродженця Макіївки) на тотально «біло-сердечний» Сумщину вважалося мало не посил

и», настрою в суспільстві – тривожно-радикальні.
У наявності були всі підстави відносити нового губернатора Юрія Чмиря до чужинців без особливих перспектив. Проте, експерти виділяють 3 успішних кейса молодого губернатора, після яких його помітили на національному рівні.
– Всього через півроку після призначення, в багаторічній електоральної «вотчині» Юлії Тимошенко, за результатами місцевих виборів Юрій Чмирь формує в облраді депутатська більшість – 58 з 100 депутатів обрано від «Партії регіонів».

-Юрій Чмирь, єдиний з українських губернаторів, домагається і проводить інвестиційну презентацію Сумщини в штаб-квартирі Ради Європи в Страсбурзі.

Область, що знаходиться в зоні ризикованого землеробства, виводиться в топ-5 провідних регіонів України з комплексного рейтингу МінАПК, і в трійку кращих по динаміці залучення іноземних інвестицій

мовою цифр

Якщо уявити життя регіону у вигляді графіка або кардіограми, то 2010-2013 роки на Сумщині – різкий стрибок майже за всіма показниками. Перш за все – економіка. Порівняємо: в 2009 році валовий регіональний продукт (ВРП) в розрахунку на 1 людину на Сумщині становив 2 000 доларів США, а в 2013-му – вже 3 345 доларів. Зростання – на 67% відсотків за чотири роки. Якщо в 2009 році, до приходу Юрія Чмиря в Сумську ОДА, в область зайшло 158 мільйонів доларів іноземних інвестицій, то в 2013 році ця цифра зросла в два з половиною рази, до 386,5 мільйонів доларів. Саме це забезпечило таке стрімке зростання. Для порівняння, сусідня Чернігівська область: у 2009 році – 103 мільйони доларів США інвестицій, в 2013 році – 105 мільйонів доларів, майже без змін. А інша схожа область, Рівненська, навпаки «обвалилася»: з 304 мільйонів доларів інвестицій в 2009 році до 277 мільйонів в 2013-му.

Ще один показник, безпосередньо пов’язаний з інвестиціями і ростом виробництва – це зайнятість населення та працевлаштування безробітних. У 2009 році зайнятого населення на Сумщині офіційно було 439 000 чоловік, а вже в 2013 році – 462 000. Фактично, за 4 роки було створено або відновлено більше 23 тисяч робочих місць. А ось як змінювалися показники працевлаштування (щорічні показники відсотка працевлаштованих від усієї кількості зареєстрованих безробітних): Відсоток працевлаштованих:

Іншими словами, якщо в 2009 році центри зайнятості на Сумщині могли дати роботу тільки 27 відсоткам звернулися, то в 2013 році – вже 35 відсотків. А потім, з 2014 року – різкий спад. Саме у «часи Чмиря» почався і різкий підйом аграрного сектора області, яка до цього за більшістю показників «пасла задніх» в Україні. Один факт: за обсягом збору зернових культур Сумська область з 17 місця в країні в 2010 році вирвалася на 9-е місце в 2012 і 2013 роках. Але показово інше. АПК області перестав працювати за принципом «виростили – продали – вивезли». Щороку на Сумщині вводилися в експлуатацію відразу по кілька нових сучасних елеваторних комплексів, а в 2012 році в області заробив найпотужніший елеватор в Європі.

В результаті регіон увійшов в лідери в Україні за обсягом потужностей зберігання сільгосппродукції.

Куди поділися гроші?

Різкий підйом економіки природно підтягнув за собою доходи жителів області, прибутку підприємств, надходження в бюджет. Губернатор планував зайняти свій пост всерйоз і надовго, тому фінанси «полилися» в соціальну сферу. У Сумах, Шостці, Конотопі, Охтирці, Ромнах були створені ультрасучасні медичні діагностичні центри.

Причому не приватної, а комунальної власності – безкоштовні для жителів територій.

У 2012-2013 роках після капітальних ремонтів відкрилися відразу два обласних театру: майже зруйнований за 100 років існування Театр юного глядача.

Як і Академічний театр ім. Щепкіна.

Отримав друге життя відомий на весь колишній СРСР військовий інститут ракетних військ і артилерії. Через 6 років після розформування і ліквідації унікального навчального закладу, саме Юрій Чмирь досяг угоди з Міноборони і Міносвіти і в 2012 році відновив в стінах колишнього військового інституту Сумської Кадетський корпус на 1 000 вихованців.

До речі, багато сумські футбольні вболівальники пам’ятають травень 2012 року, коли в фіналі шкільного Євро-2012 Кубок переможця виборола команда з Сум. Реальний результат того, як запрацювала комплексна програма розвитку дитячого футболу. За неповні два роки був побудований Дитячий футбольний центр «Барса» в Сумах і 11 філій в райцентрах, створено обласний футбольний спортивний інтернат, професійними заняттями футболом по всій області було охоплено 30 000 дітей.

Розмах спортивного руху в регіоні був такий, що сумчани вже не дивувалися приїздів в область тренерів-методистів знаменитої іспанської «Барселони» чи проведення в місті фінального матчу Кубка України між київським «Динамо» і донецьким «Шахтарем».

Чого хочуть сумчани

Події на Майдані і зміна влади в 2014 році перетворили Юрія Чмиря з успішного, хоч і жорсткого, державного менеджера в люструвати «регіонала» з команди побіжного Президента Януковича. Реальні результати роботи «минулої влади» поступилися місцем патріотичного підйому, обіцянкам європейських зарплат. Шість років прагматизму, розуміння законів економіки і вміння досягати результату залишалися незатребуваними.

Але саме через цих якостей, вважають експерти, на Сумщині сьогодні росте суспільний запит людей і фахівців такого типу як Юрій Чмирь. Плюс колишнього губернатора в тому, що місцеві жителі не просто хочуть повернути абстрактне «як було раніше», а дуже добре пам’ятають, в чому конкретно ці «кращі часи» виражалися. Адже створені тоді підприємства, побудовані соціальні об’єкти нікуди не поділися, вони донині працюють, і змушують волею-неволею порівнювати «тоді» і «тепер».

Чи очікує Сумщину реванш? Швидше за все, він вже стався. Поки що саме в розрізі електоральних настроїв мешканців.

Але якщо знакові люди, типу Юрія Чмиря вийдуть цієї осені на політичну арену, то цей самий реванш, запит на повернення прагматиків і фахівців на Сумщині, точно стане новою політичною реальністю для регіону.

Джерело: