У глухівський дитсадок постачали фальсифікат масла

Масло вершкове – це масло, вироблене з вершків та/або продуктів переробки молока, яке має специфічний притаманний йому смак та відповідно до стандарту ДСТУ 4399:2005 містить в своєму складі виключно молочний жир. Будь-які інші домішки, такі як рослинний жир в т.ч. «пальмове масло», тваринний немолочний жир відразу позбавляють продукт назви «вершкове масло», переводячи його в розряд маргаринів, спредів чи ін., а оператор ринку який виробляє харчові жирові продукти комбінованого складу, що базується на суміші рослинних та молочних жирів та не інформує про це – фальсифікує продукт, вводить в оману споживачів та позбавляє покупця робити свідомий вибір.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Сумській області (далі – Головне управління) у ході планового заходу державного контролю в ДНЗ «Світлячок» (вул. Ковпака, 4 а, м. Глухів, Сумська область) було відібрано масло вершкове 82,5 %. За результатами дослідження в Сумській регіональній державній лабораторії Держпродспоживслужби було виявлено, що в ньому міститься стороннього (немолочного) жиру 50,53% від загального жиру.

Отримавши результати лабораторного дослідження Головним управлінням було прийнято рішення зобов’язати оператора ринку негайно провести вилучення з обігу партії так званого масла вершкового «Охтирський смак» 82,5 % жиру, дата виготовлення якого 02.09.2020 року. За наявною інформацією від оператора ринку, продукція яка була в обігу, вилучена.

Спеціалістами Охтирського міськрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області було проведено позаплановий захід державного нагляду контролю у результаті якого виявлено, що оператор ринку не забезпечив наявність і точність інформації про харчовий продукт, а саме: на маркуванні вказав, що це не суміш рослинного та тваринного жиру, що це масло солодковершкове 82,5% «Охтирський смак», чим порушив вимоги частини 1 статті 5 Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» і так як оператор ринку допустив в обіг даний не правильно маркований харчовий продукт. Зазначені дії є порушенням вимог п. 3 частини 2 ст. 37 Закону України від 23.12.1997 №771/97-ВР «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», де йде мова про те, що забороняється обіг харчових продуктів, якщо вони неправильно марковані.

Слід також наголосити, що зміна інформації про харчовий продукт оператором ринку, у межах своєї діяльності, вводить в оману кінцевого споживача, знижує його рівень захисту та погіршує можливість здійснення кінцевим споживачем свідомого вибору, чим порушено вимоги ч. 3 ст. 5 Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів».

Але нажаль це не поодинокий випадок: так при виконанні програми «Безпечне та якісне харчування в комунальних закладах освіти Краснопільського району на 2020» за договором з Мезенівською НВК Краснопільської районної ради працівниками Держпродспоживслужби було відібрано зразки масла солодковершкового селянського 72,6%, цього ж виробника та за результатамидослідження в Сумській регіональній державній лабораторії Держпродспоживслужби знову було виявлено, що масло солодковершкове селянське 72,6% на справді те ж не являється маслом солодковершковим, тобто у досліджуваному зразку було виявлено наявність стороннього (немолочного) жиру 81,04% від загального жиру.

Отримавши результати лабораторного дослідження Головним управлінням було прийнято рішення зобов’язати оператора ринку вищезазначене масло негайно вилучити з обігу, дану партію масла, що й було зроблено зазначеним оператором ринку.

За порушення харчового законодавства та введення споживачів в оману першим заступником начальника Головного управлінням Держпродспоживслужби в Сумській області було застосовано штрафні санкції на загальну суму 75 тис. грн.

Також, при плановому аудиті системи НАССР у виробника зазначеного масла спеціалістами з питань безпечності харчової продукції та ветеринарної медицини було виявлено ряд суттєвих порушень гігієнічних вимог, які несуть загрозу забруднення та псування харчових продуктів. По даному факту також було складено відповідний протокол про виявлені порушення, за які передбачена відповідальність в розмірі 50 тис. грн.

Головне управління продовжить і надалі вживати всі необхідні заходи для припинення постачання фальсифікованої харчової продукції до закладів освіти та усунення порушень гігієнічних вимог на потужностях, які здійснюють виробництво харчових продуктів, а також притягнення винних осіб до визначеної законом відповідальності.

Джерело: