У гаражному кооперативі Шостки масово падають дерева

У гаражному кооперативі «Майський», що у Садовому мікрорайоні Шостки, дерева падають, мов картковий будиночок, руйнуючи при цьому господарські споруди.

Востаннє тополі пошкодили електроопори, у результаті чого організація залишилася без світла. За словами голови кооперативу Володимира Пустового, його численні звернення до відповідних органів залишаються поза увагою. А тим часом аварійні дерева загрозливо нависають над гаражами та його власниками. 

Лише за останній рік на території громадської організації споживачів електроенергії «Майський» впало близько 10 сухих дерев, розповідає її голова Володимир Пустовой. Періодично аварійні насадження руйнують тамтешні гаражі, а ось влітку минулого року одна з велетенських тополь впала прямо поряд з проїжджою частиною вулиці Воронізької.

​У людей, які стояли неподалік, склалося враження, що стався землетрус.

Після цього випадку пан Володимир пішов на прийом до міського голови Миколи Ноги і попросив організувати видалення аварійних дерев. «Мер відповів, що потрібно створити комісію, обстежити дерева, і, якщо вони дійсно є аварійними, скласти акти і видалити їх», — говорить чоловік.

Восени цього року Володимир Пустовой отримав з виконкому офіційну відповідь на своє звернення, де йшлося про те, що аварійні дерева будуть зрізані згідно графіку 2019 року. «Розпочався 2020 рік — і жодної реакції з боку влади. А в травні знову падають два дерева, і знову трощать дві покрівлі. Слава Богу, обійшлося без людських жертв»- полегшено зітхає голова кооперативу, .

Варто зазначити, що аварійним тополям близько ста років, і за своїм розміром вони є дуже великими, що подвоює їх небезпеку.17 вересня штормовий вітер знову зробив свою лиху справу і повалив ще два дерева, які впали на гаражі кооперативу та пошкодили електроопори. «Удар був такої сили, що два стовпи повалило просто «під корінь», — розповідає пан Пустовой.

Тепер три ряди гаражів – а це 80 людей — залишилися без світла.

Автор: З особистого архіву Володимира Пустового

Особиста зустріч з виконуючим обов’язки начальника управління житлово-комунального господарства Сергієм Шкаріним, яка відбулась днями, вселила надію в чоловіка, що аварійні дерева незабаром будуть видалені. «Він мені пояснив, що потрібен спеціальний ордер на спилювання дереві, і завірив, що аварійні насадження видалять протягом місяця», — говорить Володимир Пустовой.

Для тих, хто не знає – що робити і куди звертатися в разі наявності на прибудинковій чи іншій території аварійних насаджень, виконуючий обов’язки начальника УЖКГ Сергій Шкарін інформує: по-перше, потрібно написати відповідну заяву до комунальної установи або до виконкому, ну а потім – чекати на прихід спеціальної комісії, яка визначає, аварійне дерево чи ні. «Комісія складається з представників Сумської екологічної інспекції, представників УЖКГ, управління з питань надзвичайних ситуацій», — пояснює керівник.

І за результатами цього обстеження складається відповідний акт, який затверджується рішенням виконкому. Тільки після цього видається ордер на спилювання дерева.

Тополі по вулиці Воронізький дійсно підлягають видаленню, підтвердив пан Шкарін. Але проблема в тому, що вони дуже високі, а автовежі, за допомогою якої ці роботи могли б бути виконані, наразі немає. «Зараз готується новий тендер на виконання послуг з видалення аварійних насаджень, і я впевнений, що це питання незабаром буде вирішене», — додав в.о. начальника УЖКГ.

До речі, самовільна порубка і пошкодження дерев або чагарників тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 15 до 30, а на посадових осіб — від 75 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Тобто, це 255 гривень – 510 гривень. Окрім цього, відшкодовуються збитки залежно від діаметру пня незаконно зрізаного дерева.

ШосткаNewsCity

Джерело: