У 5-й лікарні одного хворого на коронавірус уже підключили до апарату ШВЛ

Сумська лікарня №5 вже 11 діб приймає пацієнтів із COVID-19 через брак місць у центрі інфекційних хвороб. 27 ліжок у цій лікарні зайняті пацієнтами з типовими симптомами вірусної пневмонії з відсотком уражених легень, за даними КТ, від 40 до 85%, повідомили працівники лікарні.

На сторінці у Facebook працівники відділення анестезіології виклали фото, як працюють у тих умовах. “Є перші виписані хворі і є, на жаль, перший пацієнт на штучній вентиляції… Модернізовано систему централізованої подачі кисню, введено в роботу ще 3 сучасних апарати ШВЛ”, – йдеться в повідомленні.

Такі заклади, як п’ята міська лікарня, тобто заклади другої хвилі та медики первинної ланки наразі потребують засобів захисту та дезінфікуючих розчинів. Про це розповів начальник управління охорони здоров’я Сумської облдержадміністрації Сергій Бутенко. “От ми зараз ввели п’яту лікарню. У них пакет “ковідний” уже ось-ось на стадії підписання, хворих ми туди вже госпіталізуємо, проте вони ще не можуть купити. Допомагаємо їм, чим можемо, і благодійники, і так далі”, – розповів Бутенко.

За його словами, гуманітарну допомогу, яка йде з державного бюджету через державне підприємство “Укрвакцина”, передають на заклади другої хвилі, щоб працювати в перехідний період, поки вони не заключать договори із Національною службою здоров’я. “До мене з листами звертаються заклади первинки, тому що сімейні лікарі, до них також йдуть пацієнти. Ми говоримо про це, керівницвто області в курсі і, думаю, на найближчій сесії це буде вирішуватись”, – вважає очільник управління охорони здоров’я.

У березні 2020 року, коли запровадили карантин на закупівлю ліків, засобів захисту та апаратів штучної вентиляції легень, депутати обласної ради з бюджету спрямували 28 мільйонів гривень. За словами Сергія Бутенка, тоді придбали для лікарень 23 апарати ШВЛ. Наразі в області у дев’яти лікарнях, які визначені закладами першої хвилі, є 75 апаратів. Задіяні наразі – два. Решта пацієнтів – на кисневих концентраторах.

У лікарнях першої хвилі додали ліжок для пацієнтів із коронавірусом. Раніше в області їх було 375, стало 427. Про це повідомила 4 вересня виконуюча обов’язки завідувача відділення особливо небезпечних інфекцій Сумського обласного лабораторного центру Галина Христенко.

Джерело: