Троє жителів Сумщини тиждень катували молоду дівчину

«Благими намірами вистелена дорога в пекло» – говорить народна мудрість, і, звичайно, не помиляється. Адже дуже часто люди, починаючи щось робити з найкращих спонукань, в результаті роблять жахливі вчинки. Ось і історія молодої конотопчанка Олесі (імена змінені) придбала всеукраїнський резонанс через тієї жорстокості, яку допустили по відношенню до неї близькі люди.

На думку матері 22-річної дівчини, цивільний чоловік Олесі і батько її 4-річного сина погано на неї впливав і підсадив її на наркотики. Щоб добути гроші на зілля, дівчина, за словами її рідних, брала кредити у всіх установах поспіль, потім кредити і колектори ставали проблемою родичів. Цілком природно, що це не викликало у них захоплення.

1 листопада 2018 року мати Олесі Валентина перейшла до рішучих дій. Вона кілька разів ударила дочку по голові, придушила її і, відібравши мобільний телефон, прив’язала її поясом від халата до батареї в спальні. Виходити з кімнати вона дочки заборонила – мовляв, та покарана. Про своє рішення Валентина повідомила братові. Той вирішив приєднатися до «виховання» племінниці – і, приїхавши, побив Олесеві руками і ногами, а також гумовим тапком. Він заборонив дівчині виходити з кімнати і спілкуватися з сином, погрожуючи побити її до напівсмерті. Потім Валентина принесла в будинок собачу ланцюг і прикріпила один її кінець до зап’ястя дочки, а інший – до батареї. Щоб не дати дівчині втекти, вона залишилася спати біля неї. Вранці Олеся спробувала зняти ланцюг, після чого дядько закріпив її на зап’ясті болтом і гайкою.

Надалі «вихователі», в число яких включився і вітчим Олесі, вдень переводили її в зал і приковували до батареї за ногу, а на ніч – в спальню, де дівчина, прикута ланцюгом за руку, могла сяк-так лягти на ліжко. Іноді з неї ненадовго знімали ланцюг – погрожуючи розправою в разі непокори або спроби втекти. В туалет їй доводилося ходити в відро, можливості елементарно помитися і переодягтися, змінити білизну не було. Все, що відбувається в будинку бачили діти – 4-річний син Олесі, якого не пускали до матері, і її 9-річна сестра.

Через тиждень дядько Олесі дізнався про ще декількох кредитах, узятих нею в онлайн-компаніях, і вирішив, що дівчина все ще покарана недостатньо. Він бив прикуту племінницю руками і ногами по голові, бив ланцюгом по ногах, погрожував вбивством, розмахуючи перед обличчям молотком, а потім, збираючись піти з дому, додатково прикував до труби за другу ногу і закріпив ланцюг двома навісними замками. Залишившись в будинку з однієї тільки сестрою, Олеся за допомогою манікюрною пилочки і пінцета відкрила замки на ланцюгу і втекла. На пам’ять про те, що трапилося у неї залишилися гематоми і садна від ланцюга.

Після пережитого Олеся звернулася в поліцію. Відносно її матері, вітчима і дядька відкрили кримінальне провадження за незаконне позбавлення волі і тортури, вчинені групою осіб (ч.2 ст.146 та ч.2 ст.127 КК України). В судовому засіданні всі троє підсудних визнали свою провину, покаялися і попросили суд затвердити угоду про визнання провини. Оскільки Олеся до цього часу ніяких претензій до них не мала, суд виконав їх прохання – визнав їх винними і затвердив угоду, за якою матір Олесі і її дядько отримали покарання у вигляді п’яти років позбавлення волі умовно з випробувальним терміном два роки, а вітчим був засуджений до штрафу в сумі 3570 грн.

shans.com.ua