“Так багато швидких тут ще не бачили”. Як тепер працює госпіталь для ветеранів у Сумах, де лікують коронавірус

У перший день прийому людей з COVID-19 до Сумського обласного госпіталю для ветеранів, 26 жовтня, біля нього сформувалася черга зі швидких. Про це  розповіла директорка обласного госпіталю для ветеранів війни Інесса Савенко.

“Такої кількості швидких медичних допомог госпіталь не бачив”, — сказала вона «Суспільному».

Нагадаємо, з 26 жовтня він працює як спеціалізований. Тепер тут лікують коронавірус, а також інші захворювання в пацієнтів з цією інфекцією.

Інесса Савенко говорить: перепрофілювали госпіталь менше ніж за два тижні. З 14 жовтня почали готувати медичний персонал, закуповували ліки та засоби індивідуального захисту медпрацівників.

“Так багато швидких тут ще не бачили”. Як змінилася робота госпіталю в СумахСуспільне Суми
“Перестановка ліжкового фонду, перепрофілювання відділень, виділення чистих, брудних зон, маршрутизація пацієнтів – усе це провели до початку прийому хворих”, — говорить вона.

За її словами, були черги.

“Як під’їжджали і три, і чотири швидкі медичні допомоги. Справлялися. Хворих розподіляли на третій-п’ятий поверхи. Вкрай важких одразу піднімали в реанімаційне відділення”, — зазначила вона.

Савенко також розповіла, як тепер працюють медики.

“Нам дали харків’яни експериментальну рамку з дезрозчином. Медпрацівники, які виходять з брудної зони, проходять через рамку, дезінфікуються, тоді вже знімають свої захисні костюми”, — пояснила вона.

Бувають проблеми з постачанням лікарських засобів.

“Можливо, є на один-два дні. Це вирішується. На тиждень замовлення медикаментів сформоване. Передбачили 750 тисяч гривень на проведення киснепроводу в госпіталі. Найближчим часом кисень підведуть. Зараз ми працюємо на кисневих концентраторах. Їх в наявності достатньо, щоб підтримати пацієнтів”, — додала вона.

“Так багато швидких тут ще не бачили”. Як змінилася робота госпіталю в СумахСуспільне Суми
Госпіталь приймає людей із Сум та районів. Усього є 170 ліжок. На сьогодні тут — 41 пацієнт. Четверо хворих – у реанімації, сказала Інеса Савенко. Вхід до закладу заборонений, передачі приймають на першому поверсі.

Перепрофілювання Сумського обласного госпіталю відбулося за розпорядженням міністерства.

“Відповідне розпорядження в регіони міністерство дало ще два тижні тому: перепрофільовуємо по 2-4 лікарні в кожному регіоні”, — сказав міністр охорони здоров’я України Максим Степанов.

За його словами, це дасть змогу надавати медичну допомогу хворим на коронавірус, які мають інші захворювання.

“Наприклад, люди, які потребують іншої операції і в той же час вони мають COVID-19”, — додав він.

Джерело: