Сумському НВО не вдалося отримати в суді заборону для банку стягувати борг

30.09.2020 Північний апеляційний госпсуд відмовився задовольнити апеляційну скаргу ТОВ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об`єднання» та залишив без змін ухвалу Госпсуду Сумської області від 22.07.2020 (у справі №920/367/17), якою компанії-скаржнику через відсутність документів про сплату судового збору було повернуто заяву про забезпечення позову шляхом заборони ІНГ Банку та будь-яким іншим третім особам вживати заходів зі стягнення заборгованості за договором про надання фінансових послуг №08/012 від 22.05.2008, передає finbalance.com.ua.

ТОВ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об`єднання» подало вказану заяву про забезпечення позову в рамках справи №920/367/17 за позовом ІНГ Банку до ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об`єднання» про стягнення 10 млн дол і за зустрічним позовом ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об`єднання» до ІНГ Банку про визнання припиненим зобов’язання.

Додамо, що Госпсуд Сумської області та Північний апеляційний госпсуд розглядають ще одну справу — №920/368/17 — за позовом ING Bank N.V. (Нідерланди) до АТ “Сумське машинобудівне науково-виробниче об`єднання” про стягнення в порядку регресу 39,44 млн дол (за договором про надання фінансових послуг №08/012 від 22.05.2008), які позивач сплатив “ІНГ Банку Україна” (первинний кредитор) за гарантією і таким чином набув право вимоги до боржника.

Крім того, низка інших банків подали позови до “Сумського НВО”, в т.ч. Промінвестбанк (2,7 млрд грн), Сбербанк (1,6 млрд грн), ВБР (22 млн дол).

Засновник ТОВ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об`єднання» — АТ «Сумське НВО».

У держреєстрі кінцевим бенефіціаром АТ “Сумське НВО” і ТОВ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об`єднання» вказаний Володимир Лук’яненко (РФ).

Раніше “Сумське НВО” пов’язували в т.ч. з Костянтином Григоришиним. Разом з тим, за даними ЗМІ, підприємство перейшло під контроль Володимира Лук’яненка (сина екс-директора “Сумського НВО”) та Вадима Новинського — внаслідок програшу К. Григоришина в Лондонському арбітражі на 300 млн дол.

У 2019 році були відкриті справи про банкрутство підконтрольних Григоришину підприємств “Запоріжтрансформатор” (до якого банки пред`явили вимоги на 10 млрд грн, у т.ч. ING Bank N.V. — на 741 млн грн, ІНГ Банк Україна — на 214,2 млн грн) і “Луганське енергетичне об’єднання” (до якого «Енергоринок» пред`явив вимоги на 5,7 млрд грн).