Сумський завод хочуть вивезти в Росію?

17 серпня 2020 був проведений аукціон, на якому була виставлена ​​на продаж нерухомість, що належить Сумському заводу «SELMI», який став банкрутом згідно з рішенням Господарського суду.

На ВАТ «SELMI» займалися виробництвом таких приладів, як мікроскопи, мас-спектрометри та електронно-променеві. Без цих пристроїв неможливо обійтися в медичній, нафтогазової, хімічної промисловості, а також в атомній енергетиці, ракето- і суднобудуванні, оборонно-будівельному комплексі.

Організатором аукціону став Е. Чупрун, який є Арбітражним керуючим. Серед продається на торгах майна також були запчастини та елементи, створені для товарів подвійного призначення.

Найдивовижніше, що єдиним учасником цих торгів стало ТОВ «ЄС-КАРГО ДНІПРО», сфера діяльності якого абсолютно не пов’язана з товарами подвійного призначення. Незважаючи на встановлену початкову ціну в 64 415 109, 60 грн, «ЄС-КАРГО ДНІПРО» запропонувало ціну трохи вище 8 млн грн, яка в 8 разів менше первісної. Подібна покупка по явно заниженою вартістю призведе до того, що у виплатах по зарплатах з’являться заборгованості і явного невдоволення кредиторів. Також це негативно відіб’ється на держбюджеті, який недоотримає збори, податки та інші обов’язкові виплати, які супроводжують такі торги.

Подібний продаж товарів подвійного призначення, які можна використовувати для виготовлення ядерної зброї, явно суперечить інтересам нашої країни. Якщо врахувати напружену військову ситуацію між Україною і РФ, така скупка повинна була потрапити під цілий список санкцій, спрямованих на боротьбу з тероризмом.

Варто зазначити, що в результаті розслідування було встановлено, що деякі співробітники «SELMI» протягом 2010-2012 року, користуючись службовим становищем, заволоділи мас-спектрометрами з метою виготовлення аналогічних приладів, які використовуються при виготовленні ядерної зброї. Після цього вони з порушенням законодавства передали пристрою на територію Росії і КНР. Гроші в розмірі 1,7 млн ​​грн були отримані в результаті проведення безтоварних операцій з фіктивними підприємствами.

Джерело: