Сумський театр імені Щепкіна завершує 87-й сезон і одразу відкриває новий

14 серпня виставою «Пер Гюнт» за твором відомого норвезького драматурга Генріка Ібсена завершує 87 — й театральний сезон Сумський обласний академічний театр драми та музичної комедії імені М.С.Щепкіна.

За оцінками фахівців, спектакль «Пер Гюнт» цілком може претендувати на входження до кращих творчих досягнень у царині національного театрального мистецтва. Він є логічним продовженням курсу на постійне зростання ролі обласного академічного театру ім. М.С.Щепкіна не тільки в регіональному, а й всеукраїнському контексті. Чергові успіхи щепкінців не залишились поза увагою фахівців, театральних критиків і громадськості.

За словами директора театру, заслуженого діяча мистецтв Миколи Юдіна, наразі на щепкінській сцені повноцінно представлені і класична драма, і оперета, і сучасний авангард, і різноманітні концертні програми, які яскраво віддзеркалюють кращі досягнення національного та світового гуманітарного простору.

Тож, 87-й театральний сезон колектив театру завершив вагомим доробком, включаючи 14 унікальних прем’єр:

Комедія «По-модньому» Режисер, заслужена артистка України О.Зарицька
Мюзикл «Така історія…» Режисер Р.Козак
Концерт майстрів мистецтв театру «Сезон – 87». Диригент, заслужений працівник культури України В.Тамілін
Воєнна драма «На зламі душ наших…» Режисер Р.Гілаш
Казка «Чарівник країни Оз» Режисер Р.Козак
Концерт заслуженого артиста України Леоніда Матвієнка «Хрещенські зустрічі»
Комедія «АРТ» Режисер – В.Писарев
Казка «Як стати справжнім Бегемотом» Режисер Д.Некрасов
Концертна програма «Весняний заспів». Диригент – заслужений працівник культури України В.Тамілін
Концерт майстрів мистецтв «Від щирого серця». Диригент – заслужений працівник культури України В.Тамілін
Концертна програма «…А музика вічна». Диригент – заслужений артистка України Л.Стичук
Шарж на 1 дію «Що трапилось у зоопарку?» Режисер Р.Козак
Документальна драма «Гедда Габлер» Режисер Л.Зайкаускас
Детективна комедія «Вісім люблячих жінок» Режисер – заслужена артистка України О.Зарицька.

Свої творчі напрацювання колектив театру щедро продемонстрував на різних всеукраїнських сценічних майданчиках, беручи активну участь у престижних творчих конкурсах та фестивалях:

У XXV-му Всеукраїнському фестивалі мистецтв «Боромля – 2019». Оркестр театру став Лауреатом Гран-прі
У II-му Всеукраїнському фестивалі театрального мистецтва «СвітОгляд». Вистава «Відключені» М.Панича (м.Сєвєродонецьк, 2019)
У III-му Всеукраїнському театральному фестивалі-Премії «ГРА». Вистава «Пер Гюнт», режисер-постановник Роман Козак (м. Київ, 2020)
В обласному конкурсі театрального мистецтва «Сумська Мельпомена»-2020
Крім того, у рамках традиційної акції «День театру в районі», започаткованої у 2016 році з метою подальшого поліпшення культурного обслуговування населення області, щепкінці здійснили у передкарантинний період 87-го театрального сезону 16 гастрольних виїздів до міст та населених пунктів області.

Завдяки багаторічній натхненній роботі всього колективу академічний театр імені М.С.Щепкіна перетворився на справжній форпост національної культури та духовності всієї України. У непростих психологічних умовах, пов’язаних з всесвітньою пандемією, щепкінці взяли на себе важливу місію своєрідного соціального антидепресанту. Адже увага до потреб глядача є головним пріоритетом у діяльності театру.

Завершення сезону не дає права на перепочинок. Вже 15 серпня на основній сцені театру відбудеться чергова вистава — лірична комедія «Замовляю любов» за п’єсою Т.Іващенко. Але це вже історія нового, 88-го театрального сезону, у який щепкінці вступають, сповнені оптимізму і невичерпного творчого натхнення та з бажанням досягти нових мистецьких вершин.

Джерело: