Сумський магазин видає неправильні чеки

Купуючи що-небудь в магазині побутової електротехніки, звертали ви увагу на те, який чек вам видають? Фіскальний або нефіскальний? Напевно, не всі розуміють, в чому різниця, та й багатьом все одно, який чек, але насправді це важливо.

До журналістів звернувся сумчанин Олександр, який минулого тижня придбав для себе і дружини фітнес-браслети. На руки йому видали нефіскальний чек на суму 1500 грн. А купував він товар у магазині «Алло», передає shans.com.ua.

– Мене здивувало, що чек був не такий, як завжди отримуєш, коли купуєш телефон або інший товар в подібних магазинах. Зазвичай кажуть: «Зберігайте чек. Він дає вам право на гарантію ». А тут нічого не сказали. На чеку значилося ім’я ФОП, було вказано адресу магазину і сума. У гарантійному талоні нічого не проставили. І тепер мене терзають сумніви. Чи нададуть мені гарантію, якщо браслети вийдуть з ладу? І виходить, я так припускаю, що в магазині просто йдуть від податку? Але це теж невірно. Ми працюємо в цій країні і повинні платити податок.

Вже більше року активісти громадських організацій із захисту прав споживачів відкрито заявляють, що деякі великі мережі видають покупцям нефіскальний чек, що є порушенням, так як техніка, яка підлягає ремонту по гарантійному талоні, повинна продаватися виключно з фіскальним чеком. При цьому деякі магазини вдаються до хитрощів (в основному інтернет-магазини). Вони видають фіскальний чек нема на товар, а на послугу пересилання грошей. Пред’явити потім претензії продавцеві не представляється можливим. Але деякі торговельні марки, крім усього іншого, ще й надають свою торгову площу для ФОП, які фактично реалізують товар під розкрученим брендом.

Це ж підтвердили і в управлінні із захисту прав споживачів у Сумській області. Природно, є різні групи підприємців (1-я і 2-я групи), які не зобов’язані працювати з фіскальними чеками, якщо їх дохід не перевищує 1 млн. Грн. і т.п. Але тим не менше: «Операції з продажу товарів, які підлягають гарантійному ремонту, повинні проводити через РРО все без винятку продавці. Згідно п. 251 ст. 1 ЗУ «Про захист прав споживачів» (№1023) технічно складними побутовими товарами є непродовольчі товари широкого вжитку (прилади, машини, устаткування та ін.), Які складаються з вузлів, блоків, комплектуючих виробів, відповідають вимогам нормативних документів, мають технічні характеристики , супроводжуються експлуатаційними документами і на які встановлено гарантійний строк », – пояснили в управлінні.

Іншими словами, під час покупки браслетів сумчанину повинні були видати саме фіскальний чек.

Мало того, з цим погодилися і в «Алло». Під час бесіди з оператором на сайті магазина, він пояснив: «Магазин може видати як нефіскальний, так і фіскальний чек. Але якщо вам необхідний фіскальний чек, ви можете звернутися в магазин ». А чому б його не видавати відразу, щоб уникнути непотрібної витрати часу для споживача?

У Державній податковій службі в Сумській області відповіли: «На ваш запит повідомляємо, що продаж через мережу магазинів« Алло »в місті Суми технічно складних побутових приладів (що входять до переліку №231) повинна проводитися виключно з використанням фіскальних касових чеків. Нефіскальний касовий чек, який пред’являється для підтвердження таких розрахунків, не буде вважатися розрахунковим документом в розумінні чинного законодавства … »Іншими словами, він не має юридичної сили. Також у відповіді йшлося про те, що на сьогодні діє мораторій на перевірки до кінця карантину. Тому провести перевірку фактів, викладених у нашому зверненні, в даний час вони не можуть.

Але мораторій не поширюється на блогерів і журналістів, які розповідатимуть про порушення. І дуже б хотілося, щоб відвідування магазинів – як для журналістів, так і для споживачів – було тільки з метою покупки товару у продавця, який користується довірою, оскільки завжди на боці покупця.

Джерело: