Сумський депутат: «Якщо ми не можемо подолати забудову на початку Харківської, треба хоча б її очолити…»

На депутатській комісії з архітектури та землі 23 липня знову повернулися до питання про розробку детального плану території (ДПТ), обмеженої вул. Харківською і пров. 2-м Вороб’ївським, для її подальшої реконструкції.

Представник одного з орендарів тутешньої землі — ТОВ «С.В.В» — заявив, що в архітектуру вже надійшло звернення про будівництво на початку Харківської таунхаусів: «І якщо ми зараз не почнемо розробляти ДПТ, архітектура буде змушена дати дозвіл на будівництво приватного сектора — видати містобудівні умови та обмеження. Тому що земля там у приватній власності. А якщо буде розроблений ДПТ, в управління архітектури з’являться підстави не видавати умови та обмеження. А ті, хто звернулися, змушені будуть слідувати детальному плану і будувати те, що визначать архітектори».

Це підтвердив представник міськуправління архітектури Анатолій Смолянінов: «За генпланом там громадська забудова і частково — зона реконструкції, але ніяк не садибні будинки. ДПТ дасть відповіді на питання, що саме там буде — забудова на скільки поверхів і т. ін. Щоб це була принаймні комплексна забудова, а не точкова. Там у будь-якому випадку треба спочатку об’єднати всі ділянки, а потім уже розподілити їх так, як вони повинні забудовуватися. Взагалі колись територія там звільнялася для містобудівних потреб міста, весь приватний сектор ішов під знесення. Як він там знову з’явився, незрозуміло… »

З огляду на все це, депутати, які спочатку сильно сумнівалися в необхідності розробки ДПТ — щоб там не з`явилася висотна забудова замість зеленої зони, — на цей раз здалися. «Що ж, напевно, краще розробити ДПТ, та й усе. Якщо ми не можемо подолати забудову на початку Харківської, треба хоча б її очолити…», — резюмував ситуацію депутат Расул Галаєв.

Так що тепер рішення — за сесією Сумської міськради. А далі — скоро дізнаємося, що ж проектанти бачать на початку однієї з центральних вулиць Сум. Нагадаємо, що раніше тут пропонували побудувати висотки й РАГС, був і абсолютно протилежний варіант — упорядкувати рекреаційну зону.

Джерело: