«Сумський бабський батальон»: як за 6 років, поки триває війна, змінилася їхня робота

Волонтери мають більше, ніж зазвичай, замовлень на маскувальні сітки. Про це розповіла керівник волонтерського центру «СББ-Тил» Валентина Андріяшева. Вона також показала, як за шість років, поки триває війна, змінилась робота волонтерів.

Волонтерський центр «СББ-Тил» Валентина разом з однодумцями організувала восени 2014-го року. Тепер, розповідає, окрім волонтерства має дві роботи, тож сюди заглядає кілька разів на тиждень, аби вирішити справи, що накопичились. Зараз мають багато замовлень від військових саме на маскувальні сітки.

Валентина Андріяшева

«Про допомогу армії згадують перед святами та перед виборами. Рук взагалі не вистачає. Не знаю, може тому, що ми переїхали в інше місце, нас не знаходять. Матерія, все є, приходьте – робіть», — розповідає Валентина Андріяшева.

За словами Валентини, волонтери «СББ-Тил» сплели більше 28 тисяч квадратних метрів маскувальної сітки. Всього тут виготовляють близько 36 найменувань продукції – це жилети, аптечки, маскувальні костюми. За шість років роботи волонтери переїхали у третє приміщення, і, за словами Валентини, люди стали ходити менше.

«Стали по телевізору менше показувати, по ЗМІ розповідати про війну. Менше розповідають про війну, розповідають про перемир’я, як все добре. Насправді, все не так райдужно. Не знаю я, чому на сьомому році війни цим займаються волонтерські центри», — говорить жінка.

Сьогодні волонтерка має доправити нитки та речі 86-річній пані Марії , яка шиє вдома рукавиці для військових. Волонтерка Марія Фельдман показує, з чого шиє рукавиці. Скільки їх виготовила, каже, що вже не рахує. Цифра перевищила 8 тисяч пар. «Порю сама, прасую, крою. Все роблю сама, цілий день працюю. Я думала, що скоро війна закінчиться. Мені тих хлопців так жалко», — говорить пані Марія.

Марія Фельдман

Після відвідин волонтерки Валентина має надіслати посилку для військових. «Тільки що передзвонювала мама бійця. Вона сама допомагала плести сітку, посилка поїде в 30-ту бригаду. Тут маскувальна сітка і подаруночок від мами», — розповідає Валентина.

Зробивши волонтерські справи, Валентина сьогодні повертається до роботи у свою швейну майстерню.

Суспільне